Ko je hotel Jezero tik ob Bohinjskem jezeru pred dobrima dvema tednoma uničil požar, je bilo jasno, da gre za hud udarec bohinjskemu turizmu in eni od njegovih svetlih točk. Napovedi o prihodnosti turizma na tem območju, znanem po vrsti propadajočih hotelov, so bile zato črnoglede. Lastniki hotela Jezero, družina Noč oziroma podjetje Alpinum, pa so tudi v najhujši preizkušnji ohranili optimizem.

Prenovo naj bi končali maja

Hotel sta v višjih nadstropjih načela ogenj in voda, s katero so požar gasili. Voda je tekla tudi v nižja nadstropja. Med obnovo so se tako lotili posledic obojega. Spodnji del hotela z restavracijo nameravajo odpreti že kmalu: »Domnevamo, da bomo to lahko storili februarja, lotili pa smo se tudi prenove strehe, ki je najbolj poškodovana. Če nam bo šlo vse po načrtih, bi začel hotel Jezero spet nemoteno delovati maja,« je potek prenove in načrte opisala direktorica hotela Polonca Noč. Ker je suho, so kljub nizkim temperaturam gradbena dela že lahko začeli.

Natančnega vzroka požara pa (še) niso ugotovili. O njem kroži nekaj teorij, ki pa jih morajo pristojne službe še potrditi ali ovreči. Ena od njih omenja divjo žival, najverjetneje kuno, ki naj bi se v času hudega mraza zatekla v mansardo hotela, tam poškodovala napeljavo, to pa bi lahko povzročilo požar. Ogenj je namreč po doslej znanih ugotovitvah izbruhnil v bližini klimatske naprave. Tudi ocena škode je že bliže končni številki, ki naj bi presegla milijon evrov.

S pomočjo ljudi iz okolja je vse lažje

Za optimizem lastnikov hotela, ki se prenove skupaj z izvajalci lotevajo z veliko vnemo, pa so zagotovo zaslužni tudi vsi, ki so ob nesreči in po požaru priskočili na pomoč, za kar so jim Nočevi zelo hvaležni. »Spoznali smo, kaj pomeni pomoč okolja in vseh ljudi, služb in ustanov, ki so nam pomagale,« pravi Polonca Noč.

Kljub vsemu pa so ob požaru spet prišle do izraza težave bohinjskega turizma z mizerno ponudbo hotelov – večina je v lasti Zmaga Pačnika in propadajo ali pa životarijo. Hotel Jezero je s 30.000 prenočitvami letno skupaj z manjšimi objekti v okolici vsaj malo lajšal slabo stanje v lepem okolju. Vanj se bodo gostje po prenovi še vračali, so obljubili lastnikom hotela in dodali, da ponovno odprtje hotela komaj čakajo. Prav to pa je še dodaten razlog za zagon, s katerim so se lastniki lotili obsežne obnove.

Izkazali so se z gostoljubnostjo

Kot smo že obširneje poročali, so se na začetku tega meseca gasilci z ognjem v hotelu Jezero na Ribčevem Lazu v Bohinju bojevali sedem ur. Sodelovalo je kar 200 gorenjskih gasilcev, iz hotela pa je moralo več kot 100 gostov. Kot so ugotovili kriminalisti, je zagorelo v mansardi objekta, kjer je bila nameščena večja klimatsko-prezračevalna naprava, ogenj pa se je v požaru razširil še na druge prostore, ostrešje in stvari v objektu. Požar po navedbah kranjskih policistov ni posledica kaznivega dejanja,

V požaru ni bilo poškodovanih, ljudje pa so se izkazali s pomočjo gostom, ki so takoj po dogodku pohvalili tudi prisebno osebje hotela. Poleg gasilcev in vseh, ki so pomagali ob požaru, so se izkazali tudi okoliški prebivalci. Ti so pod svoje strehe sprejeli vse goste in jih nahranili in pokazali veliko gostoljubnost.

Hotel Jezero ob Bohinjskem jezeru je bil sicer pred tem prenovljen tudi s pomočjo evropskih sredstev. Z izjemno dobro ponudbo si je uspel ustvaril sloves tako doma kot tudi zunaj Slovenije.