Avstralski podjetnik slovenskega rodu Anthony Tomažin je predvčerajšnjim podpisal pogodbo za nakup skoraj 51-odstotnega deleža Žičnic Vogel od KD Kapitala, ko je poravnal tudi desetino kupnine. Ta v celoti znaša 989.000 evrov. Preostanek kupnine naj bi poravnal novembra, ko naj bi skupaj z upravo Žičnic Vogel razkril tudi svoje načrte s tem smučarskim središčem.

Bohinjski župan Franc Kramar včeraj z novico o prodaji Žičnic Vogel še ni bil seznanjen, je pa za Dnevnik povedal, da je do nje precej zadržan. »Na občini smo zelo rezervirani do vseh tujih vlaganj v Bohinj,« pravi Kramar. Za to so krive predvsem pretekle grenke izkušnje, med katerimi omenja prazne obljube o razvojnih investicijah v bohinjske hotele v lasti Zmaga Pačnika. Med njimi zagotovo izstopa propadajoči hotel Zlatorog v Ukancu, ki je bil nekdaj ponos bohinjskega turizma, danes pa velja za bohinjsko sramoto. »Bojimo se, da bi Vogel kupil zgolj neki 'nepremičninski agent', ki bi ga zanimala predvsem nadaljnja prodaja, ne pa razvoj smučišča in vlaganja vanj,« opozarja. »Če ima kupec s tem smučarskim centrom resne namene, bo podprl težnje uprave Žičnic in bo sledil njihovim načrtom, po katerih bi Vogel postal sodoben smučarski center. Zavedati se je treba, da je Vogel zelo pomemben dejavnik turizma v Bohinju,« še dodaja župan.

Za več milijonov evrov idej

V upravi družbe Žičnice Vogel pa nakup razumejo kot priložnost za uresničitev smelih in hkrati tudi dragih načrtov, pravi predsednik uprave Boštjan Mencinger. »Veseli smo, da je konec negotovosti glede lastništva. Upamo, da nas bo novi lastnik pri načrtih podprl in bo obenem pripravljen tudi vlagati v razvoj Vogla.« Prva nujna investicija bi bila po njegovih besedah menjava naprave na smučišču Zadnji Vogel, ki sodi med najdaljše in zato najpomembnejše tamkajšnje smučarske proge. Nadaljnjih načrtov pa Mencinger pred dogovorom in usklajevanjem s Tomažinom ne želi razkriti. Dodaja le, da bi zanje potrebovali vsaj 100.000 evrov vložka, uresničitev vseh idej pa bi stala več milijonov evrov.

Novi večinski lastnik Žičnic Vogel Anthony Tomažin je zagotovil, da ima s smučarskim središčem resne načrte. Pri odločitvi za nakup, o katerem je razmišljal že dlje časa, so bili ključni dobri rezultati iz preteklih sezon. »Pomembno je tudi, da rezultati niso odvisni zgolj od zimskih vremenskih razmer.« Letošnji obisk v poletni sezoni je namreč po podatkih uprave družbe presegel zimskega, Vogel pa pozitivno posluje že zadnjih nekaj let. Rekordne rezultate so dosegli lani z dobrih 3,3 milijona evrov prihodkov in 180.000 evri čistega dobička.

Za nekaj let se bo posvetil zgolj Voglu

Vogel je pritegnil Tomažinovo pozornost tudi zato, ker ima velik in v precejšnji meri še neizkoriščen marketinški potencial. Med drugim je prepričan, da bi se lahko smučišče tesneje povezalo z ostalimi turističnimi produkti v Bohinju in okolici, tudi na Bledu. Na Dnevnikovo vprašanje, ali ga zanima tudi nakup drugih objektov v Bohinju, denimo propadajočega hotela Zlatorog, pa je odgovoril: »Trenutno ne. Ko se odločim za nek posel, se mu v celoti posvetim. Predvidevam, da se bom z razvojem Vogla vsaj dve ali tri leta ukvarjal tako intenzivno, da o drugih naložbah ne bom mogel razmišljati. Če pa bom pozneje v Bohinju našel nove priložnosti zanje, se bom takrat usmeril vanje.«

KD Kapital je kupca za svoj večinski delež v Žičnicah Vogel iskal že dalj časa, saj Žičnice niso sodile med strateške naložbe KD Group. Avstralski podjetnik slovenskega rodu je sicer lastnik podjetja Terra Australis, kupil pa je že zgornja tri nadstropja ljubljanskega nebotičnika, Opera Bar ter nekdanji Global, sedanji klub Top v zgornjem nadstropju Name. Poleg tega je tudi lastnik računalniške družbe RRC, med njegovimi zadnjimi pri nas znanimi naložbami pa je bil tudi nakup vile Bineta Kordeža v Lescah.