Bližnji še vedno trepetajo za zdravje nekdanjega kranjskega župana Mohorja Bogataja, ki se je konec prejšnjega meseca hudo poškodoval med smučanjem na Krvavcu. Po neuradnih podatkih je (bil) v komi, takoj po nesreči pa so ga odpeljali v bolnišnico, kjer je še vedno. Za zdaj svojci še niso začeli nobenih aktivnosti za ugotavljanje okoliščin nenavadne nesreče s hudimi posledicami.

Na Krvavcu so se ravno v času nesreče pripravljali na tekmovanje v telemark smučanju. Progo so zaščitili s 300 metrov dolgo mrežo, tik do ciljne arene. Bogataj naj bi po pričevanju prič tik za koncem mreže z ostrim levim zavojem zapeljal na telemark progo, kjer je padel. Bogataj naj bi bil po besedah prič eden prvih smučarjev, ki so se tistega dne spustili z vrha Krvavca. Ostaja odprto, zakaj ni bila proga za telemark ob delovanju smučišča popolnoma zaprta, kot tudi, ali je Bogataj vedel, kaj ga čaka na koncu mreže. Vsekakor so mu takoj zagotovili ustrezno pomoč, upravljalci smučišč pa so dolžni o hudih nesrečah obvestiti tudi policijo, ki po besedah Bojana Kosa, odgovornega za stike z javnostjo PU Kranj, preiskave okoliščin nesreče še ni končala.

Glede na to, da so se pripravljali na tekmovanje, smo Frenka Horvatička iz Telemark kluba Kranj vprašali, ali je bil kdo od njih prisoten pri nesreči. »Takrat naših članov na Krvavcu ni bilo, tja so prišli šele po nesreči,« nam je povedal Horvatiček. Luka Vrančič iz RTC Krvavec je pojasnil, da bodo odgovornost za nesrečo opredelili pristojni organi, za tekmovališče pa je skrbel RTC Krvavec v sodelovanju s klubom.

Letos se je na Krvavcu zgodilo že več kot šestdeset nesreč, na gorenjskih smučiščih pa so do zdaj policisti obravnavali osem nesreč, kjer so bili udeleženci hudo telesno poškodovani. Podatki sicer niso dokončni, ker bo vse znano šele po natančnih ugotovitvah o teži poškodb. Vsekakor pa se vzroki ponavljajo iz zime v zimo: padci in trki, ki se velikokrat dogajajo zaradi precenjevanja znanja smučarjev, ter zdrsi na posebej ledenih površinah. Opredelitev odgovornosti upravljalcev smučišč je zajeta v zakonodaji tudi glede obveščanja o nevarnih delih smučišča oziroma dogajanju na in ob smučarskih progah. Bolj kot kazenska odgovornost pa je za udeležence velikokrat pomembna odškodninska plat nesreč, kjer pa navadno vstopijo v postopke zavarovalnice, kjer so za take primere zavarovani upravljalci smučišč. Vsekakor pa bo zaključek dela kriminalistov in policistov PU Kranj v tem primeru nakazal tudi razplet nesreče, ki je zaradi nenavadnosti in znanega ponesrečenca odjeknila v javnosti.