Posnetek nasilja, objavljen na družbenem omrežju facebook, je strahovit, krvav in komajda verjeten. Toda dogodek se je v resnici zgodil. Pri nas. Natančneje na območju Podbočja v občini Krško. Posnetek, ki ga je domnevni nasilnež objavil na svoji strani na facebooku, si je ogledalo 232.000 ljudi, preden so ga upravljalci facebooka popoldne vendarle umaknili s spleta in dostop do njega ni bil več mogoč.

»Glej ga, prasca. Kaj boš zdaj vzdihoval. Boš ti meni j.... mater. Ni človeka, ki ga jaz ne bi pretepel. A se boš zbudil? Boš še gobec vrtel? Bolje, da se pobereš iz teh krajev. Kar si iskal, to si dobil. Sam si si kriv.« To je le kratek izsek govora nasilneža, medtem ko na tleh ležečo nezavestno in že vso krvavo žrtev še nekajkrat brcne v glavo. Sostorilec, ki je bil ob njem, ga skuša miriti. »Nehaj, pusti ga,« je po tiho slišati iz ozadja. Zaman. Nasilje se nadaljuje. Sostorilec, ki se mu je očitno vendarle zdelo vse skupaj prehudo, v nekem trenutku predlaga, da bi poklicala rešilca, a glavni akter o tem noče niti slišati.

Storilec med svojim dvajsetminutnim govorom, v katerem mrgoli groženj in kletvic, omeni tudi nekaj imen. Policisti tako najbrž niso imeli prav težkega dela pri odkrivanju obeh storilcev, vendar o imenih ne govorijo. Povedali so le, da so odvzeli prostost 20- in 29-letnemu moškemu. Predvidoma danes ju bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Ker preiskava še poteka, podrobnejših informacij policisti ne dajejo. Je pa Alenka Drenik z novomeške policijske uprave potrdila, da so že dopoldne upravljalcu družbenega omrežja podali pobudo za odstranitev posnetka s spletnih strani.

Kriminolog dr. Dragan Petrovec z inštituta za kriminologijo ljubljanske pravne fakultete, ki sicer posnetka ni videl in je zanj izvedel od nas, ob tem predvsem medije poziva k ohranitvi zadržane drže. »Pustite, kdo je to storil. Javnost bo storilca itak linčala.« Kot pravi, bi na prvi pogled lahko rekli, da gre za psihopatsko dejanje. »Ledenih psihopatov pa tudi pri nas ni tako malo. Večina se nekako zadrži. Pri drugih pa določene okoliščine sprožijo takšno nasilno dejanje.«

Policisti sredi noči prejeli anonimni klic

Policiste je sredi noči o posnetku nasilja na facebooku seznanil anonimni klicatelj. Takoj so začeli ugotavljati vse okoliščine, identiteto vpletenih ter sam kraj dogajanja. Okrog 4. ure so v okolici Podbočja na travniku našli hudo pretepenega 26-letnega mladeniča in poklicali reševalce. Ti so ranjenega najprej odpeljali v novomeški urgentni center, nato pa po dogovoru z dežurnim nevrokirurgom v ljubljanski univerzitetni klinični center. Žrtev je v hudi, smrtni nevarnosti.

»Mladenič ima izjemno hude poškodbe glave. Bilo je tudi nekaj drugih poškodb, vendar manjših in nenevarnih. Ko so ga našli, je bil neodziven in močno podhlajen,« nam je povedal predstojnik novomeškega urgentnega centra Bojan Kostić in dodal, da so bile vse poškodbe povzročene s fizično silo oziroma v pretepu, torej ni bilo uporabljenega noža ali kakšnega drugega orožja.

Pa vendarle je ob tem res težko razumeti, kaj človeka sploh vodi v takšno sprevrženo dejanje, ki ga na koncu celo posname in objavi na svetovnem spletu. Po mnenju Petrovca je razlag lahko več. »Storilci objavijo takšne stvari v različnih stanjih zavesti in občutkov. Marsikdo si želi, da javnost izve za njegovo dejanje. Če se mu zdi, da je to dejanje upravičeno glede na dejanje, ki je bilo storjeno njemu, se mu zdi prav, da za to izve ves svet. Po drugi strani pa lahko gre pri storilcu tudi za željo po popularnosti, hkrati pa želi sam ostati nekako skrit. In res je dosegel to, da se o njegovem dejanju zdaj na široko govori. Seveda pa je pri takšni patologiji mogoča še cela vrsta drugih motivov.«

Mati ga je rešila iz goreče hiše

Petrovec je prepričan, da bo zadeva prav gotovo razburila množice. »Najbrž jih je že. Množica bo zahtevala linč. Kako to umiriti, ko je enkrat že ušlo iz rok, pa ne vem.« Petrovec ob tem hitro potegne vzporednice s primerom mariborskega učitelja, ki se je končal s samomorom. »In to predvsem zaradi medijev,« ponovno opozori Petrovec in doda: »To je zelo hudo dejanje. Gotovo gre tudi za zločin. Zato primer zahteva hkratno obravnavo več strokovnjakov.«

Iz nasilneževih besed in ne nazadnje njegovega profila na facebooku je jasno razvidno, da sta storilca Aleš Olovec in Martin Kovač. Vsaj enega od njiju naj bi policisti že večkrat obravnavali. Se je pa Olovčevo ime že pojavljalo v medijih pred tremi leti, ko je zagorela njihova domača hiša v okolici Podbočja. Takrat ga je iz ognjenih zubljev rešila njegova mati.