To spoznanje potrjuje tudi knjiga Čaji dobre misli Terezije Nikolčič, ki jo je založil Inštitut EKO365 in izdala založba Cangura.com. V knjigi spoznamo 101 zelišče za ljudi in živali. Natančnim opisom zdravilnih rastlin in njihovih rastišč so dodane barvne fotografije, zato jih lahko v naravi zlahka prepoznamo.

Katere rastline nabiramo in kdaj

Bogati opisi njihovih zdravilnih učinkov nam povedo, katere dele rastline nabiramo in kdaj. Katere učinkovine vsebujejo posamezni deli in pri katerih težavah nam koristijo. Zvemo, kdaj in kako lahko določeno rastlino uživamo in si iz nje pripravimo čaj, kako si iz nje pripravimo različne obloge, obkladke, kopeli in še kaj drugega. Zvemo tudi, kako lahko zel uporabimo v kulinariki, pa tudi za pripravo kozmetike, v kmetijstvu in veterini, spoznamo recepte za pripravo marmelad, džemov, likerjev, tinktur in še česa. Tako kot ljudje se tudi živali v naravi nagonsko zdravijo z zelišči. Avtorica je zato v knjigo vključila tudi napotke, kako z zdravilnimi zelmi lajšamo najrazličnejše zdravstvene tegobe domačih živali.

Prva uradna zeliščarica v Sloveniji

Terezija Nikolčič (rojena leta 1935 v vasici Blatna Brezovica) je zdravilne rastline spoznavala že v svojem otroštvu, z družino pa so jih gojili tudi sami. Pozneje se je vpisala v Društvo zeliščarjev Ljubljana in postala prva uradna zeliščarica v Sloveniji. Dobro jo poznajo tudi redni obiskovalci osrednje tržnice v Ljubljani, kjer je že tri desetletja prisotna s svojimi nasveti in zeliščarsko stojnico. (ktm)