Slovenska skakalna vrsta na večji napravi v Willingenu ni izpolnila visokih pričakovanj. Na sobotni moštveni tekmi se je komaj uvrstila v finalno serijo in pristala na četrtem mestu, na posamični preizkušnji pa Slovenci ob dveh uvrstitvah na rob deseterice niso imeli možnosti, da bi krojili razplet pri vrhu. Zmagoviti niz Kamila Stocha je na navdušenje nemških navijačev prekinil domač up Andreas Wellinger, ki je v svetovnem pokalu slavil drugo zmago v karieri.

Potem ko je Slovenija pred tednom dni v Zakopanah na moštveni tekmi osvojila tretje mesto, je tokrat povsem odpovedala že v prvi seriji. Najbolj ga je polomil Jurij Tepeš, ki je komajda preskočil sto metrov, zato je bilo sanj o novih stopničkah kmalu konec. Tepeš je v drugem poskusu sicer postavil slovensko daljavo dneva, a je Sloveniji do tretjega mesta vseeno zmanjkalo kar 120 točk. Slavili so Poljaki pred Nemci in Avstrijci. »V vetrovni tekmi je bilo četrto mesto največ, kar smo lahko iztržili. V zraku nismo imeli podpore vetra, za podvig pa bi potrebovali osem vrhunskih skokov. Še dobro, da smo tekmo končali pred Norvežani,« je komentiral slovenski selektor Goran Janus, ki je na moštveni izziv prvič prijavil vse tri brate Prevc.

Posamična tekma je pokazala ranljivost Kamila Stocha na večjih skakalnicah. Njegov prvi zasledovalec Daniel Andre Tande je imel veliko priložnost, da se mu v skupnem seštevku svetovnega pokala približa, saj je vodil po prvi seriji, a se ni uvrstil niti na zmagovalni oder. Od slovenskih tekmovalcev sta bila najboljša Jurij Tepeš (8.) in Peter Prevc (9.), medtem ko je Domen Prevc končal šele na 25. mestu, kar je njegov drugi najslabši izid sezone. Slovenija je sicer prvič v tej zimi v finalu nastopila s petimi skakalci. Jernej Damjan je bil 27., Cene Prevc pa mesto za njim. Goran Janus je izpostavil zadovoljstvo predvsem nad številom njegovih varovancev v finalni seriji in dodal, da so bili skoki boljši kot dan prej. »Tepeš se je dobro vrnil po bolezni, Peter pa je bil po dolgem času znova med deseterico, kar bi mu lahko vlilo novih moči.«

Skakalci se bodo prihodnji konec tedna preselili v Oberstdorf, kjer jih na prenovljeni skakalnici čakajo prvi poleti v sezoni. Slovenci bodo jutri in v sredo trenirali v Planici, Janus pa bo v Nemčijo povabil istih sedem tekmovalcev kot v Willingen. Domen Prevc, ki ima v skupni razvrstitvi še 66 točk prednosti pred četrtim Stefanom Kraftom, bo v Oberstdorfu opravil prve polete v karieri.