Številka 1 je bila srečna za Ilko Štuhec, ki je v Cortini d'Ampezzo dosegla svojo prvo superveleslalomsko zmago v svetovnem pokalu. Že peto v tej sezoni. S superveleslalomskim uspehom je Ilka Štuhec v tej zimi postavila uvrstitev kariere še v zadnji disciplini, potem ko je bila trikrat prva v smuku, enkrat v alpski kombinaciji, 14. v veleslalomu in deseta v slalomu. Konec tedna je bil za slovensko alpsko smučarko izjemno uspešen, saj je bila na sobotnem smuku tretja, potem ko je zaostala za zmagovalko Laro Gut in Sofio Goggia.

Mariborčanka je dosegla peto slovensko superveleslalomsko zmago, potem ko so po eno dosegle Katja Koren (leta 1993 v Flachauu), Alenka Dovžan (leta 1994 v Cortini d'Ampezzo), Mojca Suhadolc (leta 1999 v Lake Louisu) in Tina Maze (leta 2013 v St. Antonu). Slovensko moško alpsko smučanje superveleslalomske zmage še nima.

Odlična taktika s številko 1

»Na žrebanju startnih številk dan pred tekmo sem se odločila, da si bom izbrala startno številko ena. Taktika je bila, da si dobro ogledam progo in se vržem dol. Na superveleslalomu imamo tekmovalke manj informacij s proge, a sem izbrala dobro taktiko. Med smučanjem sem uživala,« je zmagovito taktiko opisala Ilka Štuhec, ki je na mestu vodilne smučarke dolgo čakala na razplet tekme. »Prijetno je biti na mestu vodilne alpske smučarke, hkrati pa je tudi precej stresno, saj te vselej stisne pri srcu, ko se približa katera smučarka. Ves čas sem se zavedala, da sem svoje delo opravila dobro, da moram le počakati na razplet. Na uspehe v Cortini d'Ampezzo sem ponosna, saj mi prejšnji konec tedna v Garmisch-Partenkirchnu ni šlo po načrtih. Vesela sem, da sem se v tednu dni sestavila in znova odsmučala, kot znam,« je bila navdušena Mariborčanka.

Na smuku je Ilka Štuhec s tretjim mestom potrdila odličen čas z obeh treningov, ko je bila prva in četrta. »V zgornjem delu sem izboljšala linijo in smučala, kot sem si zamislila. Na ključnem delu proge sem skočila predaleč in izgubila idealno linijo. Do cilja sem se trudila nadoknaditi zamujeno, kar mi je dobro uspelo. Zelo sem zadovoljna,« je sobotni uspeh komentirala Štajerka. Dodala je, da poškodba gležnja, ki jo je staknila na treningu v Garmisch-Partenkirchnu, še ni povsem odpravljena. »Ni idealno, a je precej bolje, kot je bilo še pred tednom dni. V kratkem se bo poškodba pozdravila,« je odgovorila.

Zanimiv boj za skupno 3. mesto

Štuhčeva je konec tedna osvojila 160 točk svetovnega pokala, kolikor jih je z dvema drugima mestoma zbrala tudi Sofia Goggia. Italijanka se je že devetič v tej sezoni uvrstila med najboljšo trojico, medtem ko zmage še ni dosegla. Ilka Štuhec, Soffia Goggia in Tessa Worley bijejo oster boj za tretjo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, v katerem ima Italijanka tri točke prednosti pred Slovenko, Francozinja pa je s tretjega ta konec tedna nazadovala na peto mesto.

»S pozitivnim in sproščenim pristopom se nadaljuje uspešna zgodba. Pogoji za tekmo so bili v Cortini vse dneve odlični. Ilka se je držala vseh dogovorov, odlično je smučala. Včeraj je bilo neugodno čakati tako dolgo. Ilka je imela kanček sreče, saj je bila Lara zelo hitra, a tako pač je v športu,« je bil zadovoljen z izkupičkom trener Grega Koštomaj.

Na stopničkah tudi Anna Veith

Izjemno zanimiv boj poteka tudi za veliki kristalni globus. Lara Gut se je s smukaško zmago približala Mikaeli Shiffrin na 30 točk zaostanka. Pričakovati je bilo, da bo Gutova prevzela vodstvo, a se je zgodil nepričakovan preobrat. Švicarka je imela daleč najboljše vmesne čase in bila odlično na poti, da tudi na četrti superveleslalomski preizkušnji te sezone ostane neporažena. Tvegan nastop se ji ni obrestoval, saj je grdo padla in odstopila. Američanka je zasedla odlično četrto mesto in prednost v skupnem seštevku povišala na 80 točk. »Uspel mi je odličen superveleslalom. Boj za prvo mesto v skupnem seštevku bo še zanimiv, sicer pa sem pričakovala, da me bo Lara prehitela,« je priznala Mikaela Shiffrin.

Tokratni superveleslalom je imel še eno junakinjo. Prvič se je po vrnitvi v svetovni pokal na zmagovalni oder uvrstila Anna Veith. Avstrijka je iz tekme v tekmo hitrejša, zato gre pričakovati, da se bo v naslednji sezoni znova borila za veliki kristalni globus. Kot tudi Lindsey Vonn, za katero je slabši konec tedna. Tako na petkovem treningu kot sobotni tekmi je namreč padla, a na prizorišču, kjer je v preteklosti dosegla že enajst zmag svetovnega pokala, k sreči ostala nepoškodovana. »Zelo sem vesela, da sem na superveleslalomu pripeljala do cilja. Nujno sem potrebovala uvrstitev za samozavest. Nisem imela razloga za pretirano tveganje, saj se v tej disciplini ne borim za mali kristalni globus. Optimistično pričakujem nadaljevanje sezone,« je sporočila Lindsey Vonn.

Ilka Štuhec se je v superveleslalomu prebila na tretje mesto v seštevku discipline, v smuku pa se ji je Lara Gut približala na 77 točk zaostanka. Do konca sezone sta le še dve smukaški preizkušnji. Obe marca, in sicer na olimpijskem prizorišču v Južni Koreji in na finalu svetovnega pokala v Aspnu.