Na četrtem moškem smuku sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju je bilo četrtič na najvišji stopnički novo ime. Preizkušnjo v Garmisch-Partenkirchnu je presenetljivo dobil Američan Travis Ganong, medtem ko sta drugi in tretji Norvežan Kjetil Jansrud in Italijan Peter Fill stara znanca uvrstitev na zmagovalni oder.

Slovenska pričakovanja pred preizkušnjo na progi Kandahar so bila visoka. Lani je namreč najhitrejši Slovenec na smučeh Boštjan Kline na Bavarskem z drugim mestom dosegel svojo najboljšo smukaško uvrstitev v svetovnem pokalu. Mariborčan je odločno napadel, imel s startno številko 2 spodbudne vmesne čase, ki so bili hitrejši od četrtouvrščenega Avstrijca Hannesa Reichelta, a je v spodnjem delu proge naredil napako in odstopil. Štajerec je pred prvim od dveh skokov izgubil idealno linijo, zato po skoku ni pravilno izpeljal vrat. Napadalno smučanje tokrat ni obrodilo sadov.

Travis Ganong je dobil drugi smuk, potem ko je bil najhitrejši pred dvema sezonama v Santa Caterini. 28-letni alpski smučar iz Squaw Valleyja se je še dvakrat povzpel na najnižjo stopničko zmagovalnega odra, medtem ko se je med najboljšo deseterico uvrstil že 23-krat. Zanimivo je, da je dosegel najhitrejši čas po dolgi prekinitvi. »Nikoli ni preprosto čakati na startu, še posebej ko veš, da jo je skupil reprezentančni kolega. Padca nisem videl, na progo pa sem se podal odločno. V svoji karieri sem doživel veliko vzponov in padcev. Veselim se nove današnje priložnosti,« je sijal od navdušenja Travis Ganong.

Številni grdi padci

Kako brutalna je proga Kandahar, je pokazal smuk. Številni najboljši smukači so doživeli grozljive padce. Najslabše je končal Steven Nyman, ki je imel najboljše vmesne čase, v spodnjem delu proge pa z visoko hitrostjo končal v zaščitnih ograjah. Tekma je bila dolgo prekinjena, nesrečnega Američana pa so s prizorišča odpeljali s helikopterjem. Še bolj grozljivo je bil videti padec Kanadčana Erika Guaya, svetovnega prvaka na tej progi pred šestimi leti. Tik pred skokom je namreč izgubil oblast nad smučmi, tako da je več deset metrov letel v prepad, doživel boleč padec ob stiku z ledeno snežno podlago ter se znašel v zaščitni ograji. Na presenečenje slehernega gledalca je Guay vstal ter smučal do cilja. Izmed smukačev elitne dvajseterice poleg Klineta, Nymana in Guaya niso končali preizkušnje še Francoza Guillermo Fayed, Valentin Giraud Moine ter Norvežan Aleksander Aamodt Kilde. Slednji je prav tako doživel veliko razočaranje, saj je lani dobil bavarsko preizkušnjo, prepričljivo najhitrejši pa je bil tudi na edinem treningu.

Prav dejstvo, da so organizatorji izvedli le en trening smuka, je bilo odločilno na današnji tekmi. Proga je bila namreč precej hitrejša kot na treningu, zato so bile hitrosti višje, skoki pa precej daljši. Skupek vsega so bili številni padci, ki bi jih bilo mogoče preprečiti, če bi organizatorji izvedli še en trening. Zanj pa niso imeli časa, saj so še v torek zvečer najboljši slalomisti tekmovali v Schladmingu, včeraj pa je bila na sporedu odpadla preizkušnja iz Wengna.

Številni odstopi so pomagali Klemnu Kosiju, da je na četrtem smuku sezone s 30. mestom ujel prvo smukaško točko svetovnega pokala v tej sezoni.

Ilka Štuhec spet hitra

Na včerajšnjem treningu smuka v Cortini d'Ampezzo se je znova izkazala Ilka Štuhec. Mariborčanka je dosegla četrti čas treninga, potem ko je bila v četrtek najhitrejša. Na treningu so se izkazale Italijanke, saj je Verena Stuffer dosegla najhitrejši čas, Sofia Goggia tretjega, Johanna Schnarf pa petega. Američanka Lindsey Vonn je odstopila, njena rojakinja Julia Mancuso pa je tudi na drugem treningu krepko zaostala za najhitrejšimi. Potem ko je bila rekonvalescentka po poškodbi na prvem treningu 49., je bila včeraj 47., na obeh preizkušnjah pa je za Ilko Štuhec oziroma Vereno Stuffer zaostala za več kot štiri sekunde.

Ženski smuk se bo danes začel ob 10.30, jutrišnji superveleslalom pa bo ob 11.30. Moški se bodo danes na drugem smuku v Garmisch-Partenkirchnu pomerili opoldne, jutri pa bo na Bavarskem veleslalom (prva proga ob 10.15, druga ob 13.15).