Ovseni kosmiči so izredno zdravi, saj zmanjšujejo raven skupnega holesterola v krvi, zaradi velike vsebnosti vlaknin pa so odlični pri dietah. Urejajo prebavo in spodbujajo izločanje vode. So odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov: porcija za zajtrk vas bo ves dan oskrbovala z energijo.
Ta recept vsebuje malinovo omako, ki jo v teh zimskih mesecih lahko enostavno pripravite kar iz zamrznjenih malin ali sadja po vaši želji. Maline, borovnice, gozdni sadeži, jagode ... vse te vrste sadja v zimskih mesecih niso v sezoni, zato so zamrznjene odlična izbira. Zamrznjeno sadje, ki ga v zimskih dneh enostavno toplotno obdelamo, je odlično, saj je bilo zamrznjeno takoj, ko je dozorelo.
Sedaj pa si le pripravite to odlično jed - za zajtrk ali večerjo, lahko pa tudi za sladico ali malico. Mlečni riž, gres, kosmiči vas bodo počakali.
To jed lahko pripravite tudi z vegansko različico mleka - sojinim, mandljevim itd. Lahko pa ga tudi izpustite in dodate le malo več vode. Namesto mandljevega masla, ki ga v Sloveniji ni tako enostavno za dobiti, pa uporabite arašidovo maslo. V kašo lahko umešate tudi mleto čokolado ali kakav in vaša kaša bo še boljša! Pa dober tek!
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si!
RECEPT
SESTAVINE (za 2 osebi)
100 g ovsenih kosmičev (4 dcl vode)
1 dcl mleka
150 g zamrznjenih ali svežih malin
2 žlici mandljevih lističev
1 žlica mandljevega (ali arašidovega) masla
1 ščepec cimeta
2 žlici javorjevega sirupa (ali medu)
1 žlička vanilijeve esence
PRIPRAVA
V kozico zlijte vodo in potem še ovsene kosmiče.
Kuhajte približno 10 minut, vmes večkrat premešajte. Potem v skoraj kuhane kosmiče umešajte javorjev sirup in počasi dodajajte še mleko. Potem kuhajte še toliko časa, da se ovseni kosmiči skuhajo.
V manjšo kozico stresite maline, cimet in vanilijevo esenco ter počasite segrevajte, da se maline zmehčajo.
Mandljevo maslo segrejte v mikrovalovni pečici. Mandljeve lističe pa na hitro popražite na suhi ponvi. Ko se lističi obarvajo, jih prenesite v skodelico, da se v vroči ponvi ne bodo prižgali.
V skodelico servirajte ovseno kašo, okrasite z malinami, potem pa potresite še z mandljevimi lističi in pokapajte z mandljevim maslom. Takoj postrezite in uživajte!