Zimske omake za testenine so lahko tudi presenetljive, neverjetno enostavne in dobre. Celo odlične. Za pripravo potrebujete kakovostno olivno olje, celo glavico česna ter sol in poper. Bolj enostavno ne bi moglo biti! Seveda lahko uporabite tudi katere koli druge testenine po vaši izbiri.

Že res, da je surov česen močnega in ostrega okusa, a s pečenjem postane sladek, izgubi vso ostrino in diši. Tako zelo diši.

Česen je sicer izredno zdrav, je naraven antibiotik, ki na telo vpliva neverjetno koristno. Česen vsebuje veliko kalija, vitamina B1 in B6, vitamina C in K, niacin in selen. Zdravilne lastnosti česna pa so tudi posledica žveplovih spojin, ki jih vsebuje.

Česen ščiti imunski sistem, koristen pa je tudi za srce, saj znižuje krvni pritisk. Zelo koristen je za telo pri premagovanju prehlada. Česen pospešuje znojenje, lajša izkašljevanje, blaži krče, preprečuje razvoj glivičnih bolezni, blaži vnetja prebavil, uničuje črevesne zajedalce, zdravi vnetja dihalnih poti in izboljšuje prekrvavitev arterij.

Sedaj pa brž pripravite to revolucionarno zimsko omako in uživajte. Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

1 glavica česna

olivno olje

sol

poper

1 sušen feferonček (neobvezno)

200 g metuljčkov

PRIPRAVA

Najprej specite celotno glavico česna. Pozor – nikar je ne nalomite na stroke! Manjši pekač malenkost naoljite, nanj položite celo glavico česna in pecite približno 30 minut v pečici, ogreti na 170°C.

Ko se česen zmehča, pekač previdno vzemite iz pečice, pustite, da se malo ohladi, potem pa s prsti ali pa s pomočjo žličke iz posameznih strokov izbezajte česnovo meso, mora biti zelo mehko in dišeče.

Metuljčke skuhajte v vreli soljeni vodi po navodilih na embalaži.

V kozici segrejte nekaj žlic olivnega olja, na segretega stresite česnovo meso ter ga s pomočjo kuhalnice malo pretlačite. Dodajte še zdrobljen sušen feferonček, posolite in obilno popoprajte. Kuhane in odcejene metuljčke stresite na omako. Dobro premešajte, da se oljna dišeča česnova zmes oprime vseh makarončkov. Makarončke še enkrat obilno popoprajte, servirajte in postrezite.