Človek, ki nikoli ni nadel potapljaške obleke in opreme, tudi nikoli ne bo razumel, kaj žene ljudi v črnem neoprenu in z jeklenkami na hrbtu, da se sredi zime potopijo Krko, ki ima 3 stopinje. Pa še to brez prav konkretnega namena, samo zato, da simbolično odprejo potapljaško sezono, ki sicer traja vse leto. In to počnejo že 23 let. Ampak ko vsi zadovoljni prilezejo iz vode na pomol na novomeški Loki, jim opazovalec kar malo zavida njihovo prešernost.

Klub za podvodne aktivnosti (KPA) Novo mesto, ki to slovensko potapljaško akcijo pripravlja v okviru Slovenske potapljaške zveze, je v soboto na novomeško Loko privabil okrog 70 udeležencev iz vse Slovenije in tudi iz Hrvaške. Potopilo se jih je okrog dvajset. Med najbolj zvestimi udeleženci odprtja sezone je prav gotovo Borut Novak iz Škofje Loke, ki je v vseh teh letih izpustil morda le enega ali dva potopa. »V rekah in jezerih je pozimi prednost potapljanja to, da je voda precej bolj bistra in s tem vidljivost bistveno boljša kot poleti. Je pa res, da je Krka tokrat bolj motna, saj je včeraj deževalo in je vodo skalilo,« pove gorenjski ljubitelj narave, ki je potapljanju predan že desetletja.

Če si potapljač z dušo…

Niti sam ne ve natančno, kako dolgo. Si pa redno beleži vse potope. »Lani sem jih opravil malo, samo kakšnih 70,« pravi Novak, ki se najraje potaplja ob francoski obali, spoznal pa je tudi večino slovenskih rek in jezer. »Le v Muri še nisem bil. Poleti pa je najlepše v Soči. Če si potapljač z dušo, te ne moti ne mrzla voda ne slaba vidljivost. Preprosto greš.«

Kot pravi predsednica KPA Novo mesto Anita Pajtler, simbolično odprtje sezone za potapljače pomeni predvsem druženje kolegov od blizu in daleč, priložnost za izmenjavo izkušenj, pogovor o pretekli sezoni in načrtovanje prihodnje. Novomeški klub, ki ima za sabo že štiri desetletja obstoja, šteje okrog 60 članov, starih od 16 pa tudi do več kot 60 let, vsako leto pa sprejme nekaj novih. Tokrat je bilo potapljaškega krsta na kopnem, s čimer so jih bolj izkušeni kolegi dokončno sprejeli v klub, deležnih pet novincev, ki so lani opravili tečaj, med njimi tudi 25-letni Simon Berkopec. »Ne, krst ni bil prav zahtevna preizkušnja, vseeno pa težja kot potapljanje,« je pripomnil, potem ko je moral opraviti nekaj bolj humornih kot resnih nalog in je nato prejel še diplomo za opravljeni izpit.

Že leta novomeški klub prvo soboto v septembru pripravlja tudi ekološko akcijo čiščenja Krke. »Potapljači smo ljubitelji narave, brez sožitja z njo ne bi mogli uživati v potapljanju, zato je v zavesti vsakega člana tudi ekologija. Vedno imamo dobro udeležbo potapljačev iz vse Slovenije,« dodaja podpredsednik kluba Aleš Blatnik.

Kljub temu pa bo po mnenju Boruta Novaka Krko zelo težko popolnoma očistiti. »Smeti je precej. Mislim, da se tega ne bo mogoče nikoli znebiti, manjše smeti vedno ostanejo v reki, ob čistilnih akcijah se pobere v glavnem večje.« Ob lanski čistilni akciji so člani KPA namenu predali tudi nov dostop do Krke.