Po pričakovanjih se je razpletel razpis, s katerim je Dars še enkrat iskal zunanjega svetovalca – konec decembra so sklenili pogodbo s podjetjem Prime Consulting Services. Posel je vreden 201.300 evrov. Prime Consulting je v preteklosti sodeloval pri pripravi razpisnega besedila za oddajo naročila cestninjenja v prostem prometnem toku. Obenem naj bi zatem svetoval tudi norveškemu podjetju Q-Free, ki je skupaj s Telekomom Slovenije zmogel pridobiti donosen cestninski posel.

V Dnevniku smo poročali, da je Dars kmalu po sklenitvi pogodbe z izbranim slovensko-norveškim konzorcijem, ki z izvedbo tako kompleksnega in celovitega avtocestnega projekta nima izkušenj, začel iskati zunanjega svetovalca. Ta naj bi pomagal sprejemati »ključne odločitve« pri uvedbi elektronskega cestninjenja tovornega prometa v prostem prometnem toku. V upravi, ki jo vodi Tomaž Vidic, so namreč spoznali, da teh odločitev niso sposobni sprejemati sami.

Darsove službe ne znajo same

V Darsu so naročilo utemeljevali še z besedami, da njihove strokovne službe potrebujejo strokovno pomoč, ker se novi sistem cestninjenja bistveno razlikuje od načina cestninjenja, ki je trenutno v uporabi. Zahtevane reference so bile v nekaterih točkah podobne tistim iz razpisa, na podlagi katerih je Dars oddal posel e-cestninjenja. Ponudniki so morali med drugim imeti izkušnje s področja svetovanja v cestninskih sistemih na avtocestnem omrežju, daljšem od 300 kilometrov in z vsaj 60 cestninskimi odseki, v sistemu pa mora delovati več kot 50.000 elektronskih tablic.

»V roku sta prispeli dve ponudbi, pri čemer je bila ponudba Deloitte Svetovanje nepravilna oziroma nedopustna,« so nam pojasnili na Darsu. Prime Consulting je na razpisu nastopil z referenco podizvajalca Asfinag, ki med drugim upravlja avstrijske avtoceste, v poslu pa bo sodelovalo še podjetje Stratum Traffic Engineering.

Elektronsko cestninjenje do septembra

Gradnji sistema elektronskega cestninjenja je odprl pot avgustovski sklep državne revizijske komisije, s katerim je zavrnila vse zahtevke neizbranih ponudnikov. Mikrovalovni sistem cestninjenja bo moral konzorcij vzpostaviti do septembra, vrednost posla pa znaša slabih 100 milijonov evrov brez DDV.

Podjetje Prime Consulting, ki ga zastopa generalni direktor Michael Bibaritsch, z Darsom sodeluje že desetletje. Prime Consulting je namreč s podjetjema RAPP in Ipmit že od leta 2007 svetoval, pripravljal dokumentacijo ter izvajal druge strokovne storitve pri izvedbi projekta e-cestninjenja. Za te storitve sta ministrstvo za infrastrukturo in Dars zunanjim izvajalcem izplačala več kot dva milijona evrov. Avstrijci so v teh poslih formalno nastopali prek svoje istoimenske malteške izpostave.

Pri pripravi zadnjega cestninskega razpisa iz leta 2015, ki se je sklenil z izborom izvajalca, Prime Consulting ni več uradno sodeloval. Kar pa niti ni bilo potrebno, saj se je besedilo razpisa v primerjavi s prejšnjimi spremenilo zgolj v nekaterih podrobnostih.