Nauki nemškega cestninskega debakla niso bili vredni pozornosti, ko je Slovenija oddajala svoj avtocestni posel desetletja. Čeprav je imel Dars na izbiro pravzaprav večino najboljših evropskih ponudnikov e-cestninjenja, je izbral konzorcij slovenskega začetnika in norveškega izdelovalca elektronskih cestninskih komponent. Dars in državna revizijska komisija sta morala dopustiti veliko matematične telovadbe in zamižati na vsaj eno oko, da sta Telekom Slovenije in Q-Free sploh izpolnila prej že večkrat znižane razpisne zahteve po referencah s področja cestninskih sistemov.

Slovensko-norveški tandem ima zdaj manj kot enajst mesecev časa, da na slovenskem avtocestnem omrežju vzpostavi cestninjenje tovornega prometa v prostem prometnem toku. Resen naročnik, ki več let načrtuje izvedbo tako kompleksnega projekta, bi imel že zdavnaj vzpostavljene vse strategije in scenarije, da se mu ne bi kaj zalomilo. Še preden bi objavil razpis za izbor izvajalca, bi poskrbel za to, da bo naročilo izvedeno pravočasno in v skladu s podpisano pogodbo.

Kaj pa počnejo na Darsu? V upravi, ki jo vodi Tomaž Vidic, so zdaj spoznali, da niso sposobni sami sprejemati ključnih odločitev v 100-milijonski avtocestni naložbi. Strokovne službe so ugotovile, da nujno potrebujejo strokovno pomoč. In da bi jih utegnilo drago stati, če bi odločitve sprejemali zgolj strokovnjaki Darsa, ki so bili prej dovolj strokovni za oceno, da sta Telekom Slovenije in Q-Free najboljša ponudnika.

Na Darsu, ki ima samo na področju cestnin zaposlenih več kot 400 ljudi, bodo zdaj storili to, kar znajo najbolje. Sklenili bodo novo svetovalno pogodbo. Del nalog, ki bi jih morali opraviti sami in za to tudi prevzeti odgovornost, bodo še enkrat znova prepustili zunanjemu pogodbenemu partnerju. »Ključne odločitve« bo pogodbenik pomagal sprejemati za honorar v višini največ 250.000 evrov. V Darsovem svetu pogodb je to drobiž. Samo za pripravo razpisov za e-cestninjenje sta ministrstvo in Dars zapravila več kot dva milijona evrov.

Glede na nerazumno kratek rok prijave v razpisu, s katerim iščejo svetovalca, je verjetno, da ima Dars že v mislih tistega ključnega strokovnjaka, čigar ključne odločitve ne bodo v nasprotju z načrti in zmožnostmi izvajalcev e-cestninjenja. Ključne odločitve izpod peresa zunanjega svetovalca bodo bržkone pomagale prilagoditi cestninski sistem sposobnostim neizkušenih izvajalcev, če bi se ti morda znašli v škripcih. Nihče ne bo presenečen, če vzpostavljeno e-cestninjenje ne bo izvedeno na natančno tak način, kot je bilo določeno v razpisu in v pogodbi.

Pa četudi bi bila zamuda večmesečna, sistem pa tako luknjast, da bi se milijoni evrov nepobranih cestnin stekali mimo Darsovih blagajn, v Sloveniji ne bomo doživeli kopije nemškega tožbenega scenarija. Tudi za to bo poskrbel ključni zunanji odločevalec. Njegova obveznost bo namreč sodelovati v postopku izbora revizorja, ki bo nekoč podajal oceno, kako dober sistem sta vzpostavila Telekom Slovenije in Q-Free. Že zdaj si upamo napovedati ključno oceno revizorja: slovensko e-cestninjenje je v skladu s pričakovanji naročnika.