Aktualni zmagovalec svetovnega pokala v smučarskih skokih Peter Prevc je pred letom dni na skakalnici v Bischofshofnu pred množico slovenskih navijačev spisal zgodovino in osvojil prestižnega zlatega orla. Na zadnji postaji letošnje novoletne turneje Prevc zaradi slabše forme nima možnosti za nov podvig, bo pa poskušal vsaj mešati štrene prvima favoritoma za končno zmago Danielu Andreju Tandeju in Kamilu Stochu. Poljak Stoch za norveškim tekmecem, ki je ta teden prevzel vodstvo v svetovnem pokalu, zaostaja za manj kot dve točki, zato se ob 16.45 v zimskih razmerah obeta vroča tekma za prestol na uvodnem vrhuncu skakalne sezone.

Na tretji tekmi 65. novoletne turneje v Innsbrucku je slovenska reprezentanca v vetrovnem kaosu razočarala z zgolj dvema uvrstitvama med najboljšo trideseterico. Že pred današnjim zaprtjem turneje je jasno, da slovenski tekmovalci na štirih skakalnicah ne bodo povsem upravičili visokih pričakovanj, ki so zrasla predvsem po zaslugi uspešnih nastopov najmlajšega skakalca v karavani Domna Prevca na začetku sezone. Najmlajšemu od bratov Prevc na novoletni turneji ni uspelo poseči po najvišjih uvrstitvah, se pa med najboljše znova vrača njegov brat Peter, ki je bil z desetim mestom tudi najvišje uvrščeni Slovenec v kvalifikacijah v Bischofshofnu.

Maloštevilni in premraženi obiskovalci so v spremenljivih vremenskih razmerah z močnim sneženjem in vetrom znova videli loterijo. Delavci ob zaletni smučini so ves čas čistili novozapadli sneg, od slovenskih tekmovalcev pa se le Roku Justinu ni uspelo uvrstiti na današnjo tekmo. V kvalifikacijah Bischofshofna je tako kot na uverturi novoletne turneje v Oberstdorfu zgrešil le eno mesto. Med petnajsterico sta se uvrstila še Domen Prevc (12.) in Jurij Tepeš (13), medtem ko so bili njuni rojaki v ozadju – Jernej Damjan 28., Cene Prevc 33. in Anže Semenič 41. Damjan je ob izteku skakalnice povedal, da so bile razmere na zadnji postaji turneje podobne kot nazadnje v Innsbrucku, Domen Prevc pa je dodal, da je zadovoljen s svojim skokom, na tekmi pa bo zadovoljen z vsakršnim dosežkom.

Nekateri najboljši skakalci so tokrat izpustili kvalifikacije. Med njimi je bil tudi prvi izzivalec vodilnega Tandeja Kamil Stoch, ki je prejšnjo noč zaradi poškodbe rame preživel v bolnišnici. Generalka pa ni najbolje uspela niti Tandeju, ki je z neposrečenim skokom pristal šele na 39. mestu, kar pomeni, da se bo v današnji prvi seriji pomeril z Domnom Prevcem, ki mu je na Tirolskem predal rumeno majico. Kvalifikacije je sicer dobil Nemec Andreas Wellinger, ki je postavil nov rekord skakalnice (144,5 metra). Od Slovencev je na prvem treningu najdlje skočil Domen Prevc (139,5 m), na drugem pa je bil najboljši Jurij Tepeš (135,5 m).

Zanimivejši pari današnje tekme so: P. Prevc – Semenič, Damjan – Koudelka (Češ), C. Prevc – Johannsson (Nor), Tepeš – Glasder (ZDA), D. Prevc – Tande (Nor).