V decembrski javnomnenjski raziskavi Vox populi smo anketirance prosili, da naštejejo do tri osebnosti, ki so zaznamovale leto 2016 v Sloveniji, in enako število osebnosti, ki so pustile pomemben pečat v svetu. Prva tri mesta na domačem seznamu so zasedli športniki. Prepričljivo je v vodstvu zmagovalec svetovnega pokala v smučarskih skokih Peter Prevc, ki ga je navedlo kar 205 (od 700) vprašanih. Drugo mesto si je prislužila najuspešnejša slovenska alpska smučarka Tina Maze, izpostavilo jo je 55 anketirancev, tretje pa smučarski skakalec, najmlajši izmed bratov Prevc, Domen (44 navedb).

Predsednik Pahor daleč za Petrom Prevcem

Prvi politik, predsednik republike Borut Pahor, je šele na četrtem mestu – kot osebnost, ki je pomembno zaznamovala letošnje dogajanje v Sloveniji, ga je navedlo 42 anketirancev. Kot vse kaže, pa bo Pahor opaznejši v prihajajočem letu, saj je že napovedal ponovno kandidaturo za predsednika države. V intervjuju za Radio Slovenija je to napoved povezal z željo, da Slovenija tudi z njegovo vnovično izvolitvijo pokaže, kako postaja stabilnejša država.

Na slovenski lestvici so med deseterico še dva politika, premier Miro Cerar je z osemnajstimi navedbami osmi in prvak SDS Janez Janša z dvanajstimi deseti, in trije športniki: svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser, olimpijska prvakinja v judu Tina Trstenjak in alpska smučarka Ilka Štuhec, ki v tej sezoni dosega odlične rezultate. Edinega gospodarstvenika med deseterico, lastnika in direktorja ajdovskega podjetja Pipistrel Iva Boscarola, so vprašani izpostavili 32-krat in se je uvrstil na peto mesto – med Boruta Pahorja in Tima Gajserja. Mimogrede: predsednika manjših koalicijskih strank Karla Erjavca (DeSUS) in Dejana Židana (SD) je omenil le komaj kateri vprašani – prvega pet, drugega pa trije.

Melania skupaj s papežem Frančiškom

Dogajanje v svetu je po ocenah anketirancev daleč najbolj zaznamoval novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump. Izpostavilo ga je 192 anketirancev. Če so si vprašani letošnje slovensko leto zapomnili predvsem po uspehih naših športnikov, pa so si svetovno dogajanje zlasti po ravnanju politikov. Med desetimi osebnostmi, ki so jih največkrat izpostavili, je kar sedem politikov. Trumpu sledijo nemška kanclerka Angela Merkel s 87 omembami, ruski predsednik Vladimir Putin z 61, odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama (42) in kontroverzni turški predsednik Recep Tayyip Erdogan (32).

Šesto mesto si z 28 navedbami delita papež Frančišek in nova prva dama ZDA slovenskih korenin Melania Trump. Najvišje uvrščeni športnik na svetovni lestvici oziroma edini športnik, ki mu je uspelo priti med deseterico, je portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo, ki si deli deveto mesto z letošnjim Nobelovim nagrajencem za literaturo, glasbenikom Bobom Dylanom, ter novembra umrlim bivšim kubanskim predsednikom in vodjo revolucije Fidelom Castrom. Nogometaš madridskega Reala Ronaldo je tokrat za eno navedbo prehitel tekmeca iz Barcelone Lionela Messija.