Konzolna mizica

Pametna rešitev je, da izberete konzolno mizico, ki so ozke in dolge in jih običajno postavimo ob steno na hodnik ali v dnevno sobo za odlaganje ali razstavljanje okrasnih predmetov. To sicer pomeni, da na obeh straneh takšne mize ne morete sedeti, ker je običajno preozka, je pa vzdolž dovolj prostora, da se obnjo posede manjša družina. Ob konzolni mizi lahko gostite tudi sorodnike in prijatelje, ko pridejo na obisk.

Barska miza

Tudi barska miza lahko nadomesti klasično jedilno mizo. Ker je z ožjim delom uprta v steno ali naslonjena na dodatne elemente (omarico, predale), je na njej dovolj prostora za obedovanje dveh ali treh družinskih članov. Takšno mizo lahko preprosto iz kupljenih elementov sestavite tudi sami. Zraven postavite barske stole in že imate jedilni kotiček, ki zavzame malo prostora, hkrati pa še prostorček, kamor lahko posedete goste.

Zložljiva mizica

Če se vam barski stoli ne zdijo preveč udobni in stabilni in raje sedite na običajnih stolih za jedilnico, vam priporočamo zložljivo mizico. Tudi to namestimo ob steno in uporabljamo samo njen zgornji del, ko pa potrebujete večjo površino, dvignete še »zloženi« del. Takšne mize lahko kupimo v različnih modelih in dizajnih; lahko so tudi ovalne ali okrogle. Dobiti pa je mogoče tudi zložljive mizice v kompletu s stoli, ki jih nanje obesimo, zato so primerne za še tako majhne prostore.

Majhna miza

Če imate nekaj več prostora, izberite klasično jedilno mizo v majhnem formatu. Lahko je pravokotna, ovalna ali okrogla – kakor najbolje pristaja v kuhinjo. Za okroglo in ovalno mizico je najprimernejši neizkoriščen kot, uporabite pa jo lahko tudi kot dodatno površino za pripravljanje hrane.

Druge možnosti

Najboljše pohištvo za majhne prostore je tisto, ki ga skrijete, ko ni v uporabi. Razmislite o praktični omarici, katere površino uporabljate za obedovanje, potem pa jo potisnete pod stopnišče ali v večjo stensko omaro. Želite še bolj iznajdljivo idejo? Recimo nadvse priročno mizico, ki sloni ob steni, ko je ne potrebujete, pa jo obesite na zid in vam služi kot ogledalo? Odlična možnost za jedilni kotiček v zelo majhnih kuhinjah pa je tudi nekoliko širša polica, ki jo namestimo pod okno.

Vir: www.homedit.com