Na izbiro je ogromno različnih materialov, oblik in barv jedilnih miz. Možnosti je skoraj neskončno, znati morate le izbrati pravo za svojo kuhinjo ali jedilnico.

Material in oblika

Mize s svetlečo površino iz stekla ali kovine dajejo videz razkošja, medtem ko lesene mize ustvarjajo toplo, sproščeno vzdušje. Čeprav je pri jedilni mizi pomembna predvsem njena uporabnost, pa je lepo, da je tudi njen videz usklajen s slogom kuhinje ali dnevne sobe.

Oblika mize je tesno povezana z obliko prostora, v katerem stoji. Za prostor pravokotne oblike je najbolje izbrati mizo pravokotne oblike, saj bo tako soba lahko sprejela več ljudi. Okrogle mize so mnogim všeč zaradi svojih mehkejših linij. Takšne mize tudi poskrbijo za enakopravno sodelovanje v pogovoru, saj ni nikogar, ki bi sedel na čelu mize. Vendar pa je okrogla miza nekoliko manj uporabna takrat, ko jo uporablja večje število ljudi, saj takrat zavzame precej prostora.

hugo_round_dining.JPG

V tem primeru je dober kompromis miza eliptične oblike, saj je zaobljenih linij in prijetna, hkrati pa je uporabna tako kot miza pravokotne oblike. V zadnjem času so zaradi svojega zanimivega videza priljubljene tudi kvadratne mize, a tudi te v primeru, ko gre za več ljudi, zahtevajo precej prostora.

Kako izbrati pravo mizo?

Potrebno je torej upoštevati ves prostor, v katerem miza stoji. Za manjše prostore lahko na primer izberemo zaobljeno mizo, ki omogoča lažji prehod. Upoštevati morate tudi, koliko ljudi po navadi sedi za mizo. Dodajte še dva stola, da se bodo gosti počutili vedno dobrodošle. Lahko si omislite tudi mizo, ki jo po potrebi izvlečemo in podaljšamo. Okoli mize mora biti dovolj prostora, da lahko brez težav sedemo, vstanemo ali strežemo hrano.

Tudi kontrasti so zaželeni

Videz interjerja, na katerega pomembno vpliva miza, izraža tudi vašo osebnost. Ko gre za kombinacije mize in stolov, so kontrasti več kot dobrodošli. Starinsko mizo lahko kombinirate z modernimi stoli ali obratno. Lahko se tudi odmaknete od klasične mize s štirimi vertikalnimi nogami in namesto tega izberete takšno s poševnimi nogami ali oporo na sredini. V trendu so znova klopi, ki zasedejo manj prostora kot stoli.

iiid7.jpg

Miza naj stoji v bližini izhoda na balkon ali teraso. Tako daje vtis dobrodošlice, je v bližini naravne svetlobe, pa še lep razgled imamo pri jedi. Ob pomanjkanju naravne svetlobe si lahko pomagamo tudi z ogledalom. Zvečer naj za osvetlitev skrbi svetloba namizne svetilke, ki pa ne sme biti slepeča. Stenske in talne svetilke v bližini poskrbijo za intimno in sproščeno vzdušje.

Če iščete novo jedilno mizo, si oglejte našo fotogalerijo, morda boste v njej našli svoj navdih.