Finančnica Ani Klemenčič, ki je dolga leta vodila borznoposredniško hišo, se je leta 2008 s Kranjčanko dogovorila, da pri njej vzame 80.000 evrov posojila. Posel je potekal prek podjetja Nufin, ki ga je formalno vodila sestra Klemenčičeve Marija Aleš. Solastnik podjetja je bil takrat in je še zdaj direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Zoran Klemenčič. Kranjčanka denarja ni nikoli dobila nazaj, zadeva se že tri leta vleče na sodišču.

Kranjsko sodišče je enkrat že razsodilo, da mora Nufin denar vrniti, a je višje nato sklenilo, da morajo postopek ponoviti. Postopek je pred dnevi še v drugo stekel pred sodnico Meto Pristavec. Ko je na ponovljenem sojenju sodnica vprašala sedanjega direktorja Borisa Eržena, ali bodo denar vrnili, je bil njegov odgovor jasen: »Ne, ker ne moremo.« Nufin je v lasti podjetja Max Fin, katerega (vsak polovično) lastnika sta Eržen in direktor Sove ter soprog Ani Klemenčič Zoran Klemenčič.

Občanka (njene podatke hranimo v redakciji Dnevnika) je na sodišču povedala, da si želi končno svoj denar nazaj oziroma hitre odločitve, ker je vse skupaj pošteno načelo njeno zdravje. Za Dnevnik je še pojasnila, da je vse posle sklepala z Ani Klemenčič, ki ji je obljubila višje obresti in trdila, da je njen denar pri Klemenčičevi bolj varen kot v banki. Ko pa je svoj denar oziroma posojilo želela nazaj, ga ni dobila. Klemenčičevo je tudi kazensko ovadila, a je kranjsko tožilstvo ovadbo (v njej nastopa še nekaj oškodovancev) zavrglo, kar se ji je zdelo krivično. Kot je na sojenju povedala njena odvetnica Magda Vraničar, o uvedbi sodne preiskave še odloča senat kranjskega okrožnega sodišča, saj je Kranjčanka pravico začela iskati tako, da je nastopila kot zasebna tožilka. Tudi sodnica je ob začetku ponovnega postopka dala jasno vedeti, da mora Nufin posojilo vrniti.

Imperij Klemenčičevih

Boris Eržen je kot trenutno prvi človek Nufina na sodišču povedal, da ne morejo vrniti oškodovanki niti centa. A podjetje Nufin je 91-odstotni lastnik podjetja Creinafond z 1,2 milijona osnovnega kapitala, kjer je direktor Andrej Grzetič. Prav Eržen, Grzetič in zakonca Klemenčič so prek sorodnikov ali družinskih članov tesno povezani prek več podjetij (Kapitalija, Invest AB, Divida in drugi). Ta podjetja so prek GB Invest (tu ima polovični delež GBD svetovanje Anice Klemenčič) tudi 100-odstotni lastniki Creinainvesta z osnovnim kapitalom 7 milijonov evrov, kjer je direktor prav tako Grzetič, podjetje pa ima v lasti tudi dobrih 7 odstotkov Creinafonda, ki ga seveda prek Nufina obvladujejo še z 91 odstotki.

Sodišče bo moralo zdaj dokončno odgovoriti o zastaralnem roku, na katerega se sklicujeta tožena Nufin oziroma Boris Eržen, ker je minilo več kot pet let od posojila iz leta 2008 in naj bi Kranjčanka zamudila z zahtevkom. To pa ne spremeni bistva: posojenega denarja oškodovanka ni dobila nazaj in po njenih besedah je takih oškodovancev še nekaj. Ključno pa je tudi to, da ji je podatke o vseh okoliščinah posla in tudi ponudbo posredovala Ani Klemenčič, na pogodbi pa je podpisana njena sestra in takrat direktorica Nufina Marija Aleš.

Kot nam je ob vsem tem povedala sogovornica, jo je prizadelo dejstvo, da je bila ovadba zavržena, zato si želi tudi kazenski postopek. Noče verjeti namigom, da se ni nič zgodilo, ker gre pač za znane in vplivne ljudi, in svoj denar terja nazaj.