»Teja je pri streljanju stoje znova ponovila napake, ki so ji delale težave že na Pokljuki in v Östersundu. Žal tudi v smučini ni bila optimalno razpoložena. Predvidevam, da je Pokljuka, ki je zanjo še posebej psihično naporna, prišla za njo. Pričakujem, da bo na današnji zasledovalni tekmi pokazala, kar zmore. Vzdušje v areni ji bo zagotovo pomagalo,« je iz Arene Vysočina z večerne tekme biatlonk za svetovni pokal v Novem Mestu na Moravskem nastop svoje edine varovanke komentiral glavni trener Tomaš Kos. Dve zgrešeni tarči in končno 40. mesto je manj od pričakovanj. To je le nadaljevanje trenda, ki ga je v četrtek s 37. mestom, prav tako z dvema zgrešenima tarčama, zastavil njen bivši ihanski sosed Klemen Bauer.

Brez Jakova Faka bo december za slovensko biatlonsko reprezentanco brez odmevnega dosežka. Razen če se danes na zasledovalni tekmi ne bo zgodil čudežni zasuk. Bauer bo sicer začel z nizkim zaostankom minute in 16 sekund za superlovcem Martinom Fourcadom, Gregorinova 1:33 za presenetljivo zmagovalko, Rusinjo Tatjano Akimovo. Po skromnejšem nastopu tudi ni možnosti, da bi si izborila nastop na jutrišnji tekmi v skupinskem startu, kjer je prostora za najboljših trideset v decembrskem delu sezone.

Bronasti olimpijki iz Sočija je sicer na šesti posamični tekmi sezone še petič uspelo ujeti štirideseterico in biatlonske točke. Naj dosežek, 30. mesto, je manj od pričakovanj. Tekaški nivo je vsaj za stopnjo na višji ravni kot preteklo sezono. Tudi pri Bauerju, ki je bil minuto za najhitrejšim v smučini. Ker je Anja Eržen zbolela (Imela sem veliko željo startati v tej nori češki atmosferi, ampak kadar koli sem šla močno prehlajena na start, se mi je bolezen zavlekla za dva tedna, pravi Erženova), je bila Teja Gregorin sploh edina slovenska biatlonka na startu. To se ni zgodilo že od dobe Andreje Grašič pred dvajsetimi leti. Mladinka Urša Poje, ki je na Pokljuki sodelovala med članicami, je z mladinsko reprezentanco v Hochfilznu pod vodstvom Andreje Mali nastopala na mladinskem pokalu IBU (12. mesto).

Na današnji zasledovalni tekmi šestdeseterice bosta nastopila tudi Miha Dovžan in Lenart Oblak. Na sprintu nista podlegla pritisku. Za štiri dni so v Novem Mestu prodali kar 120.000 vstopnic, kar je denimo neprimerljivo s Pokljuko, kjer je bilo v treh dneh okoli 8000 obiskovalcev. »Zaostanki za zasledovanje so majhni. Realno sicer ne pričakujemo vseh treh z Bauerjem v točkah, dobro pa je, da se lahko fantje borijo, saj je to zanje velika izkušnja,« opozarja Tomaš Kos, ki se ob odsotnosti Jakova Faka lahko potolaži s stranskimi pozitivnimi trendi.

Zmaga Rusinje Tatjane Akimove je svojevrsten paradoks. Na Pokljuki je pri 26 letih prišla do najboljšega dosežka s šestim mestom. V biatlonu in smučarskem teku te dni najbolj odmeva poročilo McLaren preiskovalca, ki je za Svetovno antidopinško agencijo (WADA) opravil raziskavo zlorabe z dopingom, ki so ga sistemsko uporabljali v ruskih reprezentancah med letoma 2011 in 2015. V njem je zajetih 31 ruskih biatloncev in tekačev, tudi dobitnikov kolajn na olimpijskih igrah v Sočiju. Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je že – tako kot Mednarodna smučarska zveza (FIS) – ustanovila ekspertno skupino, ki bo pregledala poročilo in, kot pravi predsednik Anders Besseberg, v tednu dni sprejela hitre sklepe.

IBU in FIS tudi ne izključujeta možnosti, da bi odpovedali tekme svetovnega pokala in mladinsko svetovno prvenstvo, ki so za to sezono predvideni v Rusiji. O poročilu WADA glede sistemske zlorabe dopinga v Rusiji je bilo veliko govora že med kongresom IBU, kjer je Pokljuka kandidirala za izvedbo svetovnega prvenstva v letu 2021, a jo je dobil ruski Tjumen. Že tedaj so govorili o tem, da obstaja možnost, da Rusiji odvzamejo izvedbo prvenstva v primeru sistemskih zlorab. Imena zgoraj omenjenih športnikov še niso znana.