»Ja, res je zelo malo zmanjkalo, da bi predala kot prva. Zelo sem si želela tega. To so posebni trenutki. Ne samo zaradi slovesa Andreje Mali. To je dobro za vse, zame za samozavest za naprej. Pravi občutki s strelišča se vračajo, manjka le pika na i. Če sem pred leti dokazovala, da spadam med natančne strelke, sem prepričana, da bom tudi to zimo še zadela,« je biatlonka Teja Gregorin po svojem nastopu na nedeljski štafetni tekmi zadovoljno predla v izteku, potem ko ji je z imenom Malči na ličkih uspel najboljši nastop v sezoni.

Le korak je bila v prvi predaji hitrejša Čehinja Eva Puškarčikova. Bronasta olimpijka iz Sočija je bila na dobri poti že v soboto na zasledovalni tekmi, a je na zadnjem strelskem mestu zgrešila 19. in 20. tarčo dneva ter zdrsnila s 16. na 30. mesto. S sijajnim začetkom v štafeti je znova spomnila na zlata leta slovenske ženske biatlonske štafete, ki se z uradnim slovesom Andreje Mali tudi zaključuje.

Andreja Mali - Malči je še zadnjič priskočila na pomoč štafeti. Ker ima izpolnjene pogoje IBU za nastop le trojica, ob edinih dveh članicah Teji in Anji Eržen – ta je v soboto z 41. mestom dosegla tretji dosežek kariere, v nedeljo v štafeti pa so jo zmedli izgubljeni naboji pri repetiranju – le še mladinka Urša Poje, je Kamničanka reševala ugled Slovenije. Hkrati je bilo to nalašč za dostojno slovo od tekmovalnega biatlona, čeprav je od pomladi že trenerka mladinske ženske ekipe, medtem ko moško vodi Janez Marič. »Malo pa sem bila živčna pred tekmo. Nisem nič trenirala. Med tednom sem vnovič vzela v roke puško po osmih mesecih,« je pripovedovala Andreja Mali, ki ji je bil prihranjen zadnji krog. Laura Dahlmeier je Slovenijo ujela za krog, kar po IBU pravilih pomeni izločitev iz smučine, uvrstitev (18. mesto) ostane, kar je pomembno predvsem za seštevek pokala narodov IBU.

Andreja Mali je prišla v biatlon kot tedaj najboljša slovenska tekačica vseh časov s tremi uvrstitvami na zmagovalni oder svetovnega pokala v smučarskih tekih. Potem pa je v biatlonu od jeseni 2001 v šestnajstih sezonah nanizala 90 uvrstitev med trideseterico in osem med deset. Le stopničke za supertekaško-biatlonski dvojček ji med posameznicami ni uspel (najbolje 4. mesto), v ponos so ji štafetne tekme in tudi kolajna s svetovnega prvenstva mešanih štafet v Ruhpoldingu 2012. Tudi zaradi njenega prispevka k štafeti, ekipi, je bil zaključek na Rudnem polju z veliko simbolike in čustvenosti. »Andreja se mi je najbolj vtisnila v spomin kot veselo in malce divje dekle. Bila je svojeglava glede treninga, a vedno smo našli skupne interese in zaključke,« jo je opisal trener Tomaš Kos, ki jo je spremljal skoraj celotno biatlonsko kariero. Organizatorji so s pomočjo IBU in direktorja tekem svetovnega pokala Boruta Nunarja diskretno pazili, da s ceremonijo slovesa Andreje Mali niso okrnili slavja Laure Dahlmeier z Nemkami, ki je poleg Martina Fourcada prva v zgodovini dvajsetih biatlonskih tednov pod Viševnikom zmagala na vseh treh tekmah zapored.