Sokurov je leta 2011 dobil beneškega zlatega leva za film Faust. In je eden redkih ruskih umetnikov, ki si še upa kritizirati Vladimirja Putina, ki velja za njegovega velikega oboževalca, in zato Sokurov do zdaj ni imel težav s financiranjem svojih filmov. A na nedavnem zasedanju sveta za kulturo, na katerem je bil tudi Putin, mu je režiser bral levite.

Začel je z očitki, da je v Rusiji vsaka kritika razumljena kot protidržavno dejanje, za katero se gre lahko v zapor. Nato je omenil vse večji vpliv Cerkve na rusko družbo in predsednika vprašal, kdo ščiti ateiste. Najbolj pa je v osir dregnil z zahtevo, naj iz gulaga izpustijo ukrajinskega režiserja Olega Sencova, ki so ga obsodili na dvajset let zapora zaradi terorizma. »Iz dna duše vas prosim predsednik, da rešimo vprašanje Olega Sencova. Žalosti me, da moram govoriti o tem. On je mlad človek, ki se ni znašel v podlosti političnega življenja,« je prosil režiser. Putin mu je nemudoma odgovoril, da je ukrajinskega režiserja obsodilo sodišče in da je Rusija pravna država.

Sencova so leta 2014 na Krimu aretirali ruski specialci, češ da je še s tremi pomagači skušal razstreliti mostove. Za izpustitev Sencova so se zavzeli tudi drugi ugledni filmski režiserji, med njimi Pedro Almodovar, Ken Loach in Wim Wenders.

Pripravila Manja Rošini