Prazgodovinski kovinski predmeti, na katere je po naključju naletel občan v okolici Hrastnika, so izredno dragocena arheološka najdba. Tvorijo jo železna tulasta sekira z ušescem, odlomka železne sulične osti, čelada iz bakrove zlitine, pasna garnitura iz bakrove zlitine, steklena jagoda in odlomka bronaste fibule.

Dragocene predmete so našli v grobu bojevnika visokega ranga iz zadnje četrtine petega oziroma prve polovice četrtega stoletja pred našim štetjem. Med najdenimi predmeti še posebej izstopata tako imenovana negovska čelada iz bakrove zlitine in bogato okrašena pasna garnitura, ki ju je do konca leta mogoče videti tudi v Pokrajinskem muzeju v Celju.

Radi bi zmanjšali trgovanje na črnem trgu

Še posebej dragocena je bogato okrašena pasna garnitura. »Na to odkritje smo čakali do februarja letos, ko nas je Hrastničan Borut Pečar obvestil, da je naletel na predmete, ki bi jih lahko uvrstili med dragoceno dediščino, zato je o najdbi obvestil zavod za varstvo kulturne dediščine in celjski pokrajinski muzej. Po ogledu najdb in pridobljenem mnenju sodnega izvedenca smo izdali tudi odločbo o arheoloških ostalinah, kar je bila osnova, da smo lahko začeli razmišljati tudi o pošteni nagradi za poštenega najditelja,« je dejala vodja območne enote celjskega zavoda za kulturno dediščino Danijela Briški.

»Vesela sem, da se je najdba izkazala za pomembno, najljubše pa mi je, da se je na tako poseben način končala tudi delovna pot arheologinje Darje Pirkmajer. To se lahko namreč arheologu zgodi le enkrat v življenju,« je poudarila Briškijeva. Ministrstvo za kulturo pa je najditelju izplačalo 13.333,33 evrov bruto denarne nagrade. To je spodbuda, ki jo ministrstvo namenja vsem naključnim najditeljem, s čimer želi zmanjšati nezakonito trgovanje z dragocenimi predmeti na črnem trgu.

Za vključitev te izjemne arheološke najdbe v stalno arheološko razstavo Od šivanke do zvezd pa je zaslužna prav Pirkmajerjeva, letošnja dobitnica Valvasorjeve nagrade za življenjsko delo, ki je Celju in svetu dala velik prispevek s tremi muzejsko-arheološkimi presežki: razstavo Kelti na Celjskem, večletnim projektom Rifnik ter Knežjim dvorom.

Najdba bo na ogled le še do novega leta

»Ko je bilo že jasno, da lahko grem predčasno v pokoj, me je poklical najditelj iz Hrastnika in povedal, da je naletel na nekaj dragocenega. Najprej sem malo dvomila, ali je vse pristno, ko pa smo si najdbo ogledali, je bilo jasno, da gre za pomembno odkritje,« je dejala Pirkmajerjeva. In priznala, da si takšnih čudovitih najdb želi vsak arheolog.

»Zelo dobro je ohranjena predvsem negovska čelada, ki spada med čelade vaškega tipa. Vidi se, da je bila najmanj sedemkrat udarjena z ostrim predmetom, verjetno z železno sekiro, zato je bila tudi popravljena,« je najdbo opisala Pirkmajerjeva. Še dlje se je zadržala pri pasni garnituri, ki je posebna že zato, ker je tako lepo okrašenih res zelo malo. »Predvsem pa je odlično ohranjena,« je poudarila.

Žal pa bosta čelada in pasna garnitura na ogled le do novega leta, morda še kakšen dan več, potem pa se vračata v konzerviranje, saj so ti postopki zelo dolgotrajni. Arheologi so v grobu našli kosti moškega, starega okoli 25 let, ter skelet 12 do 15 let starega dekleta. Vse najdeno so dali v analizo, ki pa še ni končana.