Alya Viryent se je v preteklosti poskusila v izdelovanju čevljev po naročilu, stečaj Peka pa je bil zanjo izziv za oživljanje proizvodnje v obliki manufakture. Po pravih papirnatih vojnah je včeraj predstavila glavni dosežek – ženske in moške čevlje, ki jih bo prodajala po 250 evrov.

V čustvenem nagovoru se je zahvalila vsem, ki jo podpirajo v prepričanju, da znamo v Sloveniji narediti vrhunsko obutev za najbolj zahtevne kupce na svetovnem trgu. Zato je k sodelovanju povabila nekaj odpuščenih Pekovih delavk in delavcev, ki zaupajo v njen načrt. Žal pa se za zdaj vlagatelji niso odzvali povabilu k oživljanju Pekove proizvodnje in Viryentova ni našla niti enega, ki bi tvegal.

»Bojijo se vlagati v Sloveniji, ker so stroški previsoki, in so mi svetovali, da naj delam čevlje v Bosni. A jaz verjamem v izročilo, pridne in sposobne ljudi tukaj in seveda jih bom plačala bolje, kot so bili plačani do zdaj. Res je, da nisem zaposlila še nikogar,« pravi oblikovalka, ki si je sicer s svojimi do zdaj narejenimi čevlji utrla pot na trg.

Zaveda se, da je izdelati čevlje za posameznega naročnika eno, proizvodnja v manufakturi pa povsem drugo. Za zdaj vlaga v projekt sama, za prvo fazo oživljanja potrebuje 350.000 evrov, nato še milijon za prodor na trg. Čevlje je treba narediti za leto naprej, kupiti surovine, pospešiti trženje. »Zanimanje do zdaj me opogumlja. Imamo »prototip« ženskih salonarjev in moških poslovnih čevljev, v nadaljevanju pa bomo dali na trg po 100 parov obojih,« je predstavila začetek delovanja podjetja, ki ga je ustanovila v Tržiču.

Odpuščeni čevljarji verjamejo podjetnici

Če so bili zadržani ljudje z denarjem, so nekdanji Pekovi zaposleni pri prvih parih čevljev, ki naj bi zadovoljili zahtevnejše kupce in jih bo Vryentova prodajala po 250 evrov za par, delali prostovoljno. Kot nam je povedala Nada Zevnik, odpuščeni čevljarji verjamejo podjetnici z Vranskega.

»Delamo prostovoljno in sem še prijavljena na zavodu. Čevlje sem delala 38 let, v Planiki in Peku, nobenega od podjetij ni več. Upam, da ji bo projekt uspel in bomo potem dobili službe,« pravi ena od tistih, ki so prepričani, da lahko njeno znanje in izkušnje pomagajo pri uspehu projekta, saj Viryentovi poguma in ambicij res ne manjka. Seveda pa je pot do »novega Peka« z blagovno znamko Alje Viryent jasna: samo število naročil bo jamstvo za nova delovna mesta. Za pogum je podjetnici čestital tudi župan Tržiča Borut Sajovic in poudaril, da je polovica v stečaju odpuščenih iz Peka že našla službe in mnogi ne želijo več slišati za čevljarstvo. »Kruh so dobili, dragoceno znanje pa se bo očitno porazgubilo, kar je škoda,« je obžaloval župan.

Če torej vlagateljev niso prepričali načrti, jih bodo morda zdaj čevlji, ki jih je Viryentova naredila kot »vizitko« svoje volje in znanja ter izkušenj čevljarjev, ki ji pomagajo. Kmalu bo znano, ali jih bo trg sprejel in se odzval z naročili in evri.