Zavezujoče zbiranje ponudb za prodajo zalog obutve tržiške družbe je stečajna upraviteljica Tadeja Tamše objavila v začetku oktobra. Gre za prodajo 20.554 parov čevljev v paketu, izklicna cena znaša 441.148 evrov oziroma 21,46 evra za par. »Čevlji so iz sezone pomlad-poletje 2015. Prodajamo moške, ženske in otroške čevlje ter drugo obutev različnih velikosti,« je pojasnila Tamšetova. Zakaj v več kot mesecu dni ni prispela nobena zavezujoča ponudba, stečajna upraviteljica ni želela komentirati.

Ker lahko ponudbo za nakup Pekovih čevljev oddajo le tisti ponudniki, ki vplačajo varščino v višini 44.114,80 evra oziroma 10 odstotkov izhodiščne cene, je mogoče sklepati, da velikega zanimanja do konca meseca najverjetneje ne bo. Zbiranje ponudb se izteče 27. decembra. Za primerjavo: stečajni upravitelj Borova Uroš Jutraž je na prvi dražbi pred dvema letoma 100.000 parov Borovih čevljev prodajal za 851.000 evrov oziroma za 8,5 evra za par. Na koncu je zalogo obutve prodal po bistveno nižji ceni, in sicer za 146.000 evrov ali 1,46 evra za par.

Skoraj leto dni od stečaja

Peko je v stečaju že skoraj leto dni, natančneje od 11. januarja. Propad družbe s 113-letno tradicijo, ki je zagotavljala kruh številnim domačinom, je za Tržič pomenil soočenje s socialnimi stiskami zaposlenih in njihovih družinskih članov. Največ zaposlenih je bilo namreč iz Tržiča in okolice, ob stečaju pa je delo izgubilo 150 ljudi. Na kranjskem zavodu za zaposlovanje se je prijavilo 93 nekdanjih zaposlenih, polovica med njimi je v tem času že dobila novo zaposlitev. Podjetnica Alja Viryent z Vranskega si prizadeva, da bi v prostorih nekdanje tržiške tovarne oživila proizvodnjo čevljev in zaposlila nekdanje Pekove delavce. Prostore je najela, delo pa naj bi dobilo do deset ljudi.

Prodajajo se tudi blagovna znamka in trgovine

V začetku oktobra je Tamšetova začela tudi dvomesečno zbiranje ponudb za nakup blagovne znamke Peko, prodajaln v Novi Gorici, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti in Ljutomeru skupaj z opremo, prodajajo pa se tudi umetnine in zaloga polizdelkov. Blagovna znamka Peko je naprodaj za 761.000 evrov, kopita, sekalni noži in orodja, vezana na blagovno znamko, pa za 120.000 evrov. Pekove umetnine so naprodaj za 23.000 evrov, za 3.000 evrov pa zaloga polizdelkov.