Naključje ali ne: tako Ilka Štuhec, zmagovalka prvih dveh smukaških tekem sezone, kot Tina Maze, najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov, sta se rodili v Slovenj Gradcu. Tina maja leta 1983, Ilka sedem let in pol kasneje. Obe sta nekoč smučali z Rossignolovimi smučmi, največje uspehe pa sta dosegli s Stöcklijem. Obe imata poseben karakter, ki včasih do okolice ni najprijetnejši. Da je tudi Ilkin zmagovit, je dokazala konec minulega tedna v Lake Louisu.

Prve smučarske zavoje je Ilka Štuhec z mamo Darjo Črnko naredila pri dveh letih in pol. Mama je hčerki stala ob strani ob vseh vzponih in padcih v karieri. V njeni bližini je bila na vseh tekmah, na katerih od začetka njene smučarske poti skrbi za servis smuči, hkrati pa je Ilkina zaupnica in trenerka. Ilka Štuhec je od otroških let naprej veljala za izjemen talent, ki je zmagoval v svojih kategorijah, vrhunec pa so njeni uspehi dosegli na mladinskih svetovnih prvenstvih. Leta 2007 je v Flachauu postala svetovna mladinska slalomska prvakinja, leto kasneje v Formigalu pa še smukaška. Marca leta 2007 je izkoristila privilegij mladinske svetovne prvakinje ter tekmovala na finalu svetovnega pokala. Ob debiju na tekmah najvišjega ranga je na slalomski tekmi v Lenzerheideju odstopila na prvi progi.

Zaradi poškodb je izpustila skoraj štiri sezone

Preboj v svetovni vrh je bil za Štajerko daljši od pričakovanj. Razlog je tičal v številnih operacijah obeh kolen, zaradi katerih je izpustila veliko sezon. Po marcu leta 2008, ko je v Crans Montani osvojila prve smukaške in kombinacijske točke svetovnega pokala, je bila od tekem odsotna dobrih dvajset mesecev. Vrnitev je bila kratkotrajna, saj je v sezoni 2009/10 tekmovala le na šestih preizkušnjah. Od januarja 2010 do novembra 2011 je zaradi dragih operacij v Švici in rehabilitacij vnovič sledil skoraj dveletni tekmovalni premor. Ilka Štuhec je na nove točke svetovnega pokala čakala malenkost manj kot štiri leta, ko je decembra leta 2011 v Lake Louisu doživela rezultatski preblisk s šestim mestom v smuku. Do naslednje uvrstitve med najboljšo deseterico na tekmah svetovnega pokala je čakala dolgo, in sicer do marca 2013. Ne glede na vse poškodbe je Ilka Štuhec vselej v intervjujih zatrjevala, da uživa v svojem poklicu ter da ji operacije in rehabilitacije ne bodo vzele volje do uspeha.

Poškodbe so botrovale, da se je Mariborčanka v zgodnjih letih specializirala za tekmovanja v hitrih disciplinah. Medtem ko je slalomske tekme povsem črtala s tekmovalnega seznama, do danes ni nikoli našla veleslalomskega priključka k svetovnemu vrhu. Svoje smučarsko znanje je kazala v občutku drsenja, medtem ko je imela na tehnično zahtevnejših progah več težav. Na prvenstvih je dokazovala, da odlično prenaša pritisk velikih tekmovanj. Na prvem članskem svetovnem prvenstvu leta 2013 v Schladmingu je na nepozabni superveleslalomski tekmi, na kateri je grdo padla Lindsey Vonn, svetovna prvakinja pa je postala Tina Maze, zasedla šesto mesto, dve leti kasneje pa je bila sedma v alpski kombinaciji v Beaver Creeku. Na olimpijskih igrah je tekmovala le predlani v Sočiju, kjer se je na smuku uvrstila na rep elitne deseterice.

Treninge prenesla na tekmo

Na športni poti je imela Ilka Štuhec nekaj težav s Smučarsko zvezo Slovenije, s katero v boju za čim boljše pogoje na treningih večkrat ni našla skupnega jezika. V zadnjih letih je namreč osamljena Slovenka na tekmah svetovnega pokala v hitrih disciplinah, z ekipo Tine Maze pa ni nikoli simpatizirala. Več sezon je navzven delovalo, da Ilka Štuhec hodi po nekakšni pol samostojni poti, s katere ni našla rezultatskega premika. Primanjkovalo ji je denarja za samostojno ekipo, hkrati pa se ni znašla v sistemu slovenskega smučanja. Mirnejši dialog je s slovensko reprezentanco našla v zadnjih letih. Med pripravami na novo sezono je letos poleti veliko trenirala z moško reprezentanco v hitrih disciplinah. Poročila s terena so bila ves čas spodbudna. Andrej Šporn nam je na predstavitvi reprezentance pred sezono pred dobrim mesecem zaupal, da je Ilka Štuhec v Čilu premagovala Laro Gut.

Da so treningi eno, tekme pa nekaj drugega, ve vsak športnik. Toda Ilka Štuhec je v Lake Louisu dokazala, da je dober trening obrodil sadove. V kombinaciji z izkušnjami in uživanjem na progi se je izstrelila med ta čas najbolj vroča imena alpskega smučanja. Do uspehov je prišla s številčno ekipo, v kateri poleg mame Darje Črnko igra glavno vlogo trener Grega Koštomaj. Kanadski uspehi so pokazali, da ji novi opremljevalec smuči Stöckli nudi odlično opremo.

Ilka Štuhec je aktivna na družbenih omrežjih. Ima ogromno sledilcev, ki jih razveseljuje s številnimi objavami. Pogled na slike razkriva, da ji medijska pozornost godi. Od aprila leta 2014 je zaposlena na notranjem ministrstvo, in sicer na oddelku vrhunskih športnikov.

Komentar: Kar ni uspelo niti Tini Maze

Da je Ilka Štuhec postala nova Slovenka z zmago v svetovnem pokalu, devetnajsta v 50-letni zgodovini tekem najvišjega ranga, ni niti najmanjše presenečenje! Na vrh se je povzpela športnica, katere smučarsko znanje že desetletje poznajo vsi strokovnjaki na belih strminah. Športnica, ki je blestela v mladinskih konkurencah, premagovala ta čas najbolj vročo alpsko smučarko in vrstnico Laro Gut. Le poškodbe so 26-letno Štajerko ustavile, da se na smučarski Mt. Everest ni povzpela že precej prej.

Serijska zmagovalka otroških in mladinskih tekmovanj preteklosti se je čez noč prelevila v serijsko zmagovalko sedanjosti. Fascinantna je bila pot Mariborčanke, ki jo je pretekli konec tedna uprizorila v Lake Louisu. Prvo zmago v svetovnem pokalu je dosegla v veličastnem slogu. Bila je najhitrejša od prve do stošeste sekunde. Smučarski ples hitrih in dolgih zavojev je bil že ob premieri popoln! Tehnični del pri visokih hitrostih, ki ji je v preteklih sezonah povzročal največ težav, pa daleč najboljši v njeni karieri. Zmagi novinke na tekmah svetovnega pokala se je priklonila smučarska stroka, ki se je globoko v sebi zavedala, da je le vprašanje časa, kdaj bo Mariborčanka prišla na alpski smučarski vrh.

Pot Ilke Štuhec do smukaških zmag je bila dolga. Potrebovala je veliko časa, da je sestavila mozaik, ki ga trenutno občuduje ves alpski smučarski svet. V vsak kamenček umetnine je vložila ogromno znoja. Končala ga je v miru, daleč od oči slovenske javnosti. Poleti na pripravah v Čilu s slovensko moško reprezentanco v hitrih disciplinah, pozimi na tekmovalnem prizorišču na zahodu Kanade. V Lake Louisu je unovčila dolgoletne izkušnje z mladinskih prvenstev, kjer je na največjih tekmovanjih osvajala lovorike. Prvo zmago je veličastno ubranila že naslednji dan, ko je še enkrat prepričljivo, tokrat v petinosemdesetih sekundah, premagala tekmice. Z Laro Gut na čelu, ki slabo prenaša poraze. Švicarka je smučala izjemno, a v cilju zgolj podoživela občutke preteklosti iz mladinskih tekem, ko je lahko le čestitala boljši tekmici.

Tina Maze je imela v sijajni karieri, v kateri je dosegla 26 zmag svetovnega pokala, na zmagovalni oder pa se je uvrstila 81-krat, ogromno priložnosti, da bi dosegla dve zmagi v dveh dneh. Črnjanka ni izkoristila nobene. Ilki Štuhec je podvig uspel že v prvem poskusu. Glede na videne predstave smučarke ASK Branik Maribor v Lake Louisu gre v nadaljevanju sezone in njene športne poti pričakovati še več uspehov. Navsezadnje je tudi Tina Maze svoje najboljše rezultate dosegla od 25. leta naprej.