Slovensko alpsko smučanje ima novo tekmovalko z zmago v svetovnem pokalu. To je 26-letna Ilka Štuhec, ki je na uvodnem smuku sezone v Lake Louisu ugnala svetovno konkurenco in se na preizkušnji presenečenj prvič povzpela na zmagovalni oder. Kar takoj na najvišjo stopničko! Mariborčanki se je najbolj približala Italijanka Sofia Goggia, ki se je prvič v karieri uvrstila na zmagovalni oder prejšnji teden na veleslalomu v Killingtonu, tretje mesto pa je zasedla Švedinja Kajsa Kling, potem ko se je drugič v karieri uvrstila med najboljšo trojico. Četrta je bila prva favoritinja Švicarka Lara Gut, ki je poraz prenesla v svojem slogu – s prisiljenim nasmeškom.

Do uspeha stabilno, mirno in agresivno

Ilka Štuhec je dosegla zmago svetovnega pokala s švicarskim proizvajalcem Stöcklijem, ki je svoje najlepše čase doživel v časih Tina Maze. Uspeh Štajerke v uvodu v sezono je bil čist kot solza, saj je imela s startno številko 29 ves čas prepričljivo prednost pred Goggievo. »Ilka je ves čas smučala stabilno, mirno in agresivno. Prikazala je smučanje, s kakršnim se zmaguje na tekmah svetovnega pokala,« se je Ilki Štuhec priklonila nekdanja alpska smučarka Alexandra Meissnitzer, strokovna komentatorka na avstrijski nacionalni televiziji. Smučarka ASK Branik Maribor je sicer na tekmah svetovnega pokala osamljena Slovenka, a je imela v pripravljalnem obdobju veliko pomoč slovenske moške reprezentance, s katero je trenirala v Južni in Severni Ameriki.

Odličen uvod v alpsko smučarsko sezono je po zaslugi Boštjana Klineta uspel tudi slovenski moški reprezentanci v hitrih disciplinah. Optimistične, a negotove napovedi glavnega trenerja Petra Pena so se na prvi tekmi sezone, superveleslalomu v Val d'Iseru, prenesle v dejanja. Boštjan Kline, prvo ime slovenskega moškega smučanja, je s petim mestom za najnižjo stopničko zmagovalnega odra, ki jo je zasedel Italijan Dominik Paris, zaostal za štiri stotinke. Torej tri manj, kot so od zmagovalnega odra ločile četrtouvrščenega Žana Kranjca na uvodnem veleslalomu sezone v Söldnu. Slovenski alpski smučarji so torej v 50. sezono svetovnega pokala vstopili odlično in imajo številne razloge, da lahko optimistično pričakujejo zimske mesece.

Junaka superveleslalomske preizkušnje v Savojskih Alpah sta bila dva, oba Norvežana. Kjetil Jansrud je dosegel 15. zmago v svetovnem pokalu, Aksel Lund Svindal pa se je po hudem januarskem padcu v Kitzbühlu vrnil na tekme svetovnega pokala z drugim mestom. Po tekmi je izkušeni norveški alpski smučar priznal, da si je takšnega scenarija bolj želel, kot si je po številnih poškodbah kolena upal napovedati.

Kline: Vedel sem, da sem hiter

»Ko sem pridrvel do cilja z visoko prednostjo, sem vedel, da sem svoj posel opravil dobro. Takoj za mano se je pognal na progo Aksel Lund Svindal, čigar nastop sem spremljal zelo pozorno. Ko me je Norvežan prehitel za slabe tri desetinke, sem si mislil, da bom dosegel uvrstitev okrog desetega mesta, saj se mi je uvodni nastop sezone zelo dobro posrečil. Izkazalo se je še bolje. Zelo sem zadovoljen z dosežkom,« pravi Boštjan Kline, ki je dosegel svojo drugo najboljšo superveleslalomsko uvrstitev v karieri, potem ko je bil v minuli zimi, a tem koledarskem letu, drugi v Hinterstodru. Sotekmovalec Ilke Štuhec pri ASK Branik Maribor se je na tekmah svetovnega pokala četrtič uvrstil med najboljšo deseterico, med katero jo bil na tokratni preizkušnji le en Avstrijec, pa še Max Franz je bil povsem pri repu le-te.

Od trojice drugih Slovencev je Martin Čater na 32. mestu za štiri stotinke zaostal za točkami svetovnega pokala. Rok Perko je razočaral s 57. mestom, še bolj pa Klemen Kosi z 48. Mariborčan v cilju ni kazal razočaranja nad slabo predstavo na progi, ki je tudi višjim startnim številkam omogočila vidnejšo uvrstitev. »Moram biti več kot zadovoljen. Boštjan je že na začetku sezone pokazal smučanje, kakršno smo si le želeli. Na določenih delih proge je imel še rezerve, na drugih je smučal zelo dobro. V alpskem smučanju je vselej mogoče najti rezerve,« je Klineta pohvalil someščan Peter Pen. »Kako izenačena je konkurenca pri moških, sem opozarjal že pred sezono. Čater je za Jansrudom zaostal za manj kot dve sekundi, pa ni bil med dobitniki točk. Kosi in Perko sta razočarala, a lahko trdim, da sta pripravljena bolje, kot kažeta njuna tokratna rezultata,« je prepričan glavni moški trener v slovenski reprezentanci za hitre discipline.

Ženske se bodo drevi v Lake Louisu pomerile še na enem smuku (ob 20.30), jutri pa še v superveleslalomu (ob 19. uri). Moške čaka danes na progi Oreiller-Killy prvi smuk sezone, jutri pa veleslalom (prva proga bo ob 10. uri, druga ob 13.).