Enaintridesetletni voznik moštva Mercedes, ki je od leta 2006 dalje na 206 dirkah zbral 23 zmag in 57 uvrstitev na zmagovalni oder, je vest v javnost posredoval le nekaj ur pred današnjo večerno podelitvijo nagrad na Dunaju.

Kot je razkril Nemec, je o svojem umiku iz formule 1 začel resno razmišljati že po zmagi na veliki nagradi Japonske pretekli mesec. »V dirkaškem športu sem že 25 let in vseskozi je bila moja želja, da postanem svetovni prvak v formuli 1. Cilj sem izpolnil s trdim delom, bolečino in odrekanjem. Preplezal sem svojo goro. Zdaj sem na vrhu in občutek je dober. Moje najmočnejše čustvo v tem trenutku je globoka hvaležnost do vseh, ki so me podpirali. Ta sezona je bila izjemno zahtevna. Po dveh zaporednih razočaranjih v preteklih sezonah sem letos na vseh področjih garal kot nor. Vse to je pustilo posledice pri tistih, ki jih imam rad. Za uresničitev mojega cilja se je žrtvovala celotna družina. Ne najdem besed, s katerimi bi se zahvalil svoji ženi Vivian, bila je neverjetna,« je med drugim na novinarski konferenci v avstrijski prestolnici razkril Rosberg in dodal, da se je pred zaključno dirko sezone v Abu Dabiju zavedal, da utegne biti njegova zadnja.

»Odločitev o umiku sem sprejel v ponedeljek zvečer. Ko sem strnil svoje misli, sem novico najprej sporočil svoji ženi in svojemu menedžerju Georgu Nolteju, nekoliko kasneje pa še šefu ekipe Totu Wolffu,« je še povedal svetovni prvak in pripomnil, da posebnih načrtov za prihodnost še nima.