Izračune smo naredili v spletnem energetskem svetovalcu PORABImanj, ki smo ga razvili v sodelovanju z Inštitutom Jožef Štefan in Gradbenim inštitutom ZRMK, katerega uporablja kot pomoč pri kalkulacijah za svoje stranke že več kot deset podjetij (Petrol, Merkur, Bauhaus, Vitanest, HSE, Energija Plus ...). Poleg teh energetskega svetovalca PORABImanj uporablja več kot 50.000 posameznikov. Ogrevalna površina hiše, za katero smo uporabili izračune, znaša 100 kvadratnih metrov, okna so dvojna (sestavljeni okvir) – površine 10 kvadratnih metrov (2,8 W/m2), 4 osebe, dnevna temperatura prostorov 21 stopinj Celzija (nočno zmanjševanje temperature), ogrevanje na ekstra lahko kurilno olje.

Bodite pozorni na vrstni red investicij

Če nimate dovolj denarja, da bi naredili vse naenkrat, najprej zamenjajte okna in izolirajte hišo, nato posodabljajte sistem za ogrevanje. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo takrat, ko boste izolirali hišo, ogrevalni sistem po nepotrebnem predimenzioniran.

Zamenjajte okna

Zmanjšali boste račun za ogrevanje in hlajenje za približno 5 odstotkov*. Po strokovnih izračunih najboljše razmerje med vrsto oken, doseženimi prihranki in vračilno dobo dosežete tako, da izberete izboljšana dvoslojna okna. Na energetskem svetovalcu Porabimanj lahko preverite, če drži tudi v vašem primeru.

Izolirajte stene

Ne samo da boste manj plačali za ogrevanje in hlajenje (približno za 20 odstotkov*), ugodje bo veliko večje kot prej (posebno če tudi izolirate streho in kletne prostore). Po strokovnih izračunih najboljše razmerje med debelino izolacije, doseženimi prihranki in vračilno dobo znaša 15 centimetrov. Tukaj preverite, če to drži tudi v vašem primeru.

Izolirajte streho

Izolacija strehe se zlasti splača v pritličnih hišah, ker je prihranek najvišji (okoli 35 odstotkov*). Po strokovnih izračunih je najboljše razmerje med debelino izolacije, doseženimi prihranki in vračilno dobo med 20 in 30 centimetrov. Tukaj preverite, če drži tudi v vašem primeru.

Zamenjajte ogrevalni sistem

Odvisno od sistema, za katerega se boste odločili oziroma ga je mogoč vgraditi v vašem primeru, boste privarčevali približno 45 do 60 odstotkov* energije za ogrevanje. Po strokovnih izračunih ima sistem na plin s plinskim kotlom trenutno najboljše razmerje med doseženimi prihranki in vračilno dobo. Drugo mesto zasedata kotel na biomaso in toplotna črpalka. Tukaj preverite, če to drži tudi v vašem primeru. V vseh opcijah predlagamo vgradnjo sistema za uravnavo želene temperature, razen tega lahko omenimo še, da je vgradnja kotla na biomaso manj primerna v gosto naseljenih območjih.

Vgradite sistem za prezračevanje

Za najboljši izkoristek energije (kakovostno grajena ali prenovljena hiša je predvidoma tudi bolj zrakotesna) in boljše ugodje čez vse leto predlagamo, da vgradite prezračevalni sistem.

Vgradite sistem za zastiranje oken

Za najboljši izkoristek energije in boljše ugodje čez leto predlagamo, da vgradite sistem za zastiranje oken. Če so to rolete, vam bodo poleti preprečevale odvečno pregrevanje, pozimi pa uhajanje toplote iz prostora. Če pa se odločite za senčila, vas bodo ščitila predvsem poleti pred pregrevanjem.

* Prihrankov ne morete enostavno seštevati. Izračuni so narejeni posamično v primerjavi z izhodiščnim stanjem.

Zamenjajte staro belo tehniko in navadne žarnice

Če imate možnost, zamenjajte vse električne naprave, ki uporabljajo veliko električne energije ali vode (hladilnik, pomivalni stroj, pralni stroj, navadne žarnice ...). Tukaj preverite, koliko boste lahko privarčevali in v katerem energijskem razredu naj bodo naprave.

Zamenjajte staro klimatsko napravo

Če imate staro klimatsko napravo, je čas, da premislite o zamenjavi. Če boste izolirali hišo in postavili zunanja senčila, lahko privarčujete tudi do 20 evrov na letni ravni. Nova naprava (ki v našem izračunu hladi dnevni prostor velikosti 25 kvadratnih metrov) vam v tem primeru lahko prihrani tudi do 30 evrov (torej skupaj 55 evrov). Seveda premislite o velikosti naprave in o tem, ali naj kupite bolj učinkovito - invertersko. Tukaj lahko preverite, če drži tudi v vašem primeru. Če boste vgradili zadostno izolacijo, kakovosten prezračevalni sistem in sodobna okna, opremljena z zunanjimi senčili, je možno, da klimatske naprave sploh ne boste potrebovali. Odločitev je vaša in je odvisna od želene temperature, ki jo želite vzdrževati, ter vaših navad.

Vgradite vtičnico za električni avto

Če imate možnost, vgradite "vtičnico" za polnjenje električnega avtomobila. V prihodnjih letih bodo ti vse dostopnejši in cenejši. Na energetskem svetovalcu Porabimanj preverite, koliko lahko privarčujete, če upoštevate ukrepe za varčno vožnjo in zamenjate avto za električnega ali recimo za avto na plinski pogon.

Vir: www.pozitivnaenergija.si