Plastika, nekoč material prihodnosti, potem ko zaide na odpad, svoj razkroj nadaljuje ter najde pot v morje – tam naletimo na prave plavajoče otoke plastičnih smeti. Največji plava v Tihem oceanu in je že dosegel velikost osrednje Evrope. Vsako leto več kot 6,4 milijona ton plastike nenadzorovano pristane v našem okolju ter naposled tudi v morjih, ki se postopoma spreminjajo v globalno plastično juho. Toda tu se ekološka katastrofa še stopnjuje, saj material razpade na mikrodelce, ki zaidejo v žive organizme, preko njih pa se znajde v naših telesih. Končna postaja odpadne plastike tako v resnici sploh ni več morje!

Pogubni učinek na okolje in človeštvo

Razstava »Končna postaja: morje?« osvetljuje ozadje problema in njegov pogubni učinek na morja, živalstvo in človeštvo. Predstavlja najbolj razširjene vrste plastike ter izpostavlja vprašanja o porabi, zdravstvenih tveganjih, mikroplastiki, življenjskem ciklu materiala in bioplastiki. Poleg tega prikaže tudi lokalna in mednarodna prizadevanja pri iskanju možnih rešitev problema, kot so zmanjšanje obsega uporabe, recikliranje in ponovna uporaba, s katerimi nas želi prisiliti v razmišljanje in naposled tudi v ukrepanje. Osrednji del razstave in simbol ekološke katastrofe je instalacija plastičnih naplavin iz svetovnih morij, ki prikazujejo izvor, življenjsko dobo, smisel in nesmisel plastičnih izdelkov.

Bogat spremljevalni program

Razstavo, ki jo bodo odprli v četrtek, 8. decembra, ob 19. uri, bo spremljal bogat spremljevalni program vodenih ogledov, dogodkov ter otroških ustvarjalnic, 13. marca pa bo potekal simpozij o umetnih materialih z domačimi in tujimi strokovnjaki. Pri slovenski različici potujoče razstave, ki je bila po odprtju v Zürichu predstavljena v več kot 17 državah po vsem svetu, med drugimi sodelujejo tudi Inštitut za vode Republike Slovenije, Nacionalni inštitut za biologijo, Kemijski inštitut in podjetje AquafilSLO. Glavna govornica na otvoritvi bo prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, po razstavi pa bo obiskovalce popeljal Roman Aebersoldi iz Muzeja za oblikovanje Zürich.

Spletna platforma, ki je bila ustvarjena za razstavo, vsebuje poglobljene informacije o njej, obsežen izobraževalni program ter najpomembnejše teme v povezavi s plastiko. Več informacij najdete na www.PlasticGarbageProject.org.