Peklenskega obdobja, v katerega so vstopili včeraj, košarkarji Olimpije niso najbolje začeli. Evroligaška Crvena zvezda je bila v Stožicah pričakovano boljši nasprotnik in je v 11. krogu lige ABA prišla do enajste zmage. Ljubljančani časa za žalovanje ne bodo imeli, saj jih že jutri v Jeruzalemu čaka tekma evropskega pokala proti Hapoelu, morda pa bodo do 11. decembra tu in tam tudi pozabili, s kom so igrali nazadnje in kdo jih čaka naslednjič. V trinajstih dneh bodo namreč odigrali še kar sedem tekem, kar je na meji mogočega. A nato se urnik nekoliko sprosti, trener Gašper Okorn pa pričakuje, da bo njegovo moštvo kmalu začelo kazati precej boljše predstave.

Obračun proti Crveni zvezdi je sicer najbližje, kolikor se v teh časih Ljubljana lahko približa evroligi, zato ni čudno, da se je včeraj v Stožicah zbralo največ gledalcev v letošnji sezoni. Okoli 3200 jih je bilo na tribunah, med njimi pa so morda celo prevladovali tisti, ki so pesti stiskali za beograjsko moštvo. A bolj vročekrvni so bili na začetku vseeno domači, med njimi tudi znani raper Zlatko, ki je zaradi predolgega jezika v vrsti ob igrišču pred drugo četrtino na zahtevo sodniške trojice moral zapustili dvorano. Blizu njega je s spremljevalko dogajanje na parketu spremljal tudi športni direktor nogometne Olimpije Ranko Stojić, ki mu srce sicer bije za največjega rivala Crvene zvezde Partizan.

Trener Gašper Okorn si je pred obračunom od vsega najbolj želel, da se njegovi igralci nasprotnika ne ustrašijo, temveč se mu pogumno uprejo. Prav to se je tudi zgodilo. Gostje so imeli sicer v prvem polčasu ves čas rahlo prednost, saj so izkoristili vsako manjšo napako v obrambi zmajev, a so imeli tudi slednji dober strelski dan. Obrambi Crvene zvezde je veliko preglavic povzročal predvsem vsega 175 centimetrov visoki Brandon Jefferson, ki se je pogumno zaganjal pod koš in izsiljeval osebne napake, pri tem pa izvajal sedem prostih metov in prav vse tudi zadel.

Ko Olimpija niti na začetku drugih 20 minut ni popustila, je gostom dokončno postalo jasno, da se bodo za zmago morali maksimalno potruditi. V drugem delu tretje četrtine so Ljubljančanom pokazali, kako je vrhunskim ekipam dovolj že nekaj uspešnih obramb in napadov, da obračun odločijo v svojo korist. Ko so Beograjčani pobegnili na dvomestno prednost, so se v igri sprostili, s tem pa svojim navijačem dali priložnost, da so s prepevanjem pesmi prišli na svoj račun.

»Prvi polčas smo igrali solidno. Kontrolirali smo njihov skok in bili v napadu dovolj raznovrstni, da smo držali korak z njimi. V drugih 20 minutah pa odgovora na povečano Zvezdino agresivnost nismo našli. To je bila druga dimenzija, evroligaška. Dobesedno ukinili so Jeffersona in že od samega začetka odrezali Mulalića. Iz minute v minuto smo se bolj izgubljali in se zatekali k individualnim rešitvam, ki pa imajo proti taki kolektivni obrambi le negativne posledice. Razlika je zato le rasla. Iz tega poraza se moramo česa naučiti, saj proti tako trdemu tekmecu v letošnji sezoni še nismo igrali,« je po porazu povedal Gašper Okorn.

Danes obračun v Fibini ligi prvakov čaka domžalski Helios, ki ob 18.30 v 7. krogu gostuje pri Nymburku.

Liga ABA, 11. krog: Cibona – Zadar 82:73 (24:17, 42:23, 62:42, Reynolds 21, Joksimović 12, Šiško 0; Ramljak in Mazalin po 15).