Mah ni navadna rastlina, ampak je briofit, kar pomeni, da nima običajnih korenin, cvetov ali semen. Hranila in vlago pridobiva skozi liste iz okoliškega zraka. Z mahom v notranjih prostorih ustvarite miniaturno gozdno pokrajino, ki bo krasila vaše stanovanje.

Gojenje v stekleni posodi

V steklen zabojček - terarij ali drugo večjo posodo z višjim robom dajte približno 2,5 centimetra kamenčkov in jih prekrijte z enako debelo plastjo oglja. Nato dodajte pet centimetrov zemlje za rože in jo popršite z vodo. Na to osnovo lahko dodate kamne različnih velikosti, da ustvarite gozdnim tlom podobno podlago. Večje postavite zadaj, manjše pa spredaj. Kose mahu (naberete ga v gozdu ali ga kupite na tržnici) položite čez podlago, vmesni prostor pa zapolnite z delci mahu. Mah dobro pritisnite na podlago; če se ne prime dobro, uporabite za utrditev ribiško vrvico. Mah jo bo sčasoma prerasel in ne bo več vidna. Dodate lahko različne kamne, vejice, figurice, okraske …

Vlaženje in primerna svetloba

Mah je nezahtevna rastlina, ki ne potrebuje veliko vlage in sončne svetlobe, pa tudi gnojiti ga ni treba. Dvakrat na teden ga popršimo z vodo, da ostane vlažen. Če je posoda zaprta, pokrov po vlaženju nekoliko odmaknemo, da se v njej lahko izmenja zrak. Posodo z mahom je treba izpostaviti pravi količini dnevne svetlobe. Idealno je, če jo zjutraj pustimo kaki dve uri na polici okna, ki je obrnjeno na vzhod. Mah prenese tudi nekaj zgodnjega sonca, potem pa ga je treba umakniti na senčno, vendar ne preveč temačno mesto. Če zabojčka ne želite prenašati sem ter tja, lahko notranji mahovnat vrtiček gojite tudi na mizi ali polici, kjer ga z višini okoli 30 centimetrov obseva fluorescentna sijalka.

Vir: www.gardeningknowhow.com