Konec tedna so v Cankarjevem domu podelili tudi nagrade za najlepše slovenske knjige 32. Slovenskega knjižnega sejma, ki so jih letos primerno preimenovali v nagrade za najbolje oblikovane knjige. Glavno nagrado je prejela knjiga fotografij American Cowboy avtorice Karoline Paatos, ki je oblikovalcu Mateju Sitarju pomagala tudi pri oblikovanju. Sitar v svoji založbi The Angry Bat poskrbi za celostno oblikovalsko opremo; žirija je pohvalila tako vrhunski material (papir, vezava, embalaža) kot prefinjeno oblikovanje in študijski pristop k projektu, ki je po njihovem mnenju primeren tudi za izvoz na tuje knjižne trge.

Izginjajoči oblikovalec

Žirija, ki so jo sestavljali Jani Bavčer, Nina Pirnat Spahić in Maja Gspan, je ob tej priložnosti opozorila, da tradicionalno izvrstno grafično oblikovanje slovenskih knjig vse bolj izpodriva ameriški pristop – knjige so vse bolj podobne embalažam pralnih praškov in drugih izdelkov široke porabe. Knjiga pa do pred kratkim ni veljala le za literarno, temveč tudi za likovno delo, poudarja žirija, ki je ob tem spomnila na oblikovalce, kot so bili Uroš Vagaja, Jože Brumen in Matjaž Vipotnik.

Njihovo oblikovanje je močno zaznamovalo slovensko vizualno kulturo, medtem ko imena oblikovalcev danes izginjajo iz kolofonov; zamenjujejo jih nazivi likovni urednik, tehnični urednik, oprema, prelom, celo oblikovalec naslova. »Vse to kaže, da oblikovalec postaja manj pomemben, če ne že moteč sodelavec v timu, ki pripravlja knjigo. Nima besede pri izbiri papirja, tipografije, tehnologije, glavno besedo imajo finančniki in prodajna služba,« so kritični člani žirije.

Najboljša stojnica Osminke

V kategoriji književnost in beletristika je slavil še roman Gregorja Kosija Celica št. 2, oblikovala sta ga Matjaž Wenzel in Primož Žerdin. Izmed zbirk na področju književnosti oziroma beletristike je zmagala zbirka Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev, kjer je za oblikovanje poskrbel Jurij Jančič. Najbolje oblikovana knjiga poezije je Kosovelova BARŽ=KONS oblikovalca Damijana Stepančiča, na področju znanstvene in stvarne literature je zmagalo delo Made in YU 2015 (več avtorjev), ki ga je oblikovala Tanja Radež.

Ferdo, veliki ptič avtorice Andreje Peklar in oblikovalca Borka Tepine je slavil zmago v kategoriji otroških in mladinskih knjig, knjiga Guardians of the Spoon avtorice Mance Juvan in oblikovalcev Sare Badovinac in Petra Zabreta (PRAPESA) pa na področju monografij in bibliofilskih izdaj.

Med stripi in karikaturami je bilo najboljše delo Tomaža Lavriča Izjave 10-letja, 2006–2016 v oblikovanju Grege Kropivnika, med poljudnimi knjigami pa Vodnik po otoku avtorja Senka Koruze in oblikovalca Radovana Jenka. Da bi spodbudili delo knjigotržcev, so na sejmu prvič podelili tudi nagrado za najboljšo knjižno stojnico – pripadla je Osminki.