S podelitvijo Schwentnerjeve nagrade, ki jo bo letos prejel umetnostni zgodovinar in urednik Lojze Gostiša, se bo nocoj v Cankarjevem domu začel32. slovenski knjižni sejem. V petih dneh se bo na njem zvrstilo 280 spremljevalnih dogodkov; okoli štirideset jih po ponudila med obiskovalci priljubljena Debatna kavarna, številni pogovori bodo na Pisateljskem odru, najmlajše bo k branju znova nagovarjal Cicifest. V petek bodo razglasili tudi nagrado za najlepšo slovensko knjigo in najboljšo stojnico na sejmu.

V fokusu Italija

Na sejmu bodo letos gostili trideset tujih in petdeset domačih avtorjev. Največ pozornosti bo letos požela italijanska literatura, gostili bodo Italijanko Susanno Tamaro, avtorico del Pojdi, kamor te vodi srce in Anima Mundi, prejemnika najvišjih italijanskih literarnih nagrad in avtorja romana Nezvesti očeAntonia Scuratija ter enega najprodornejših italijanskih mislecev, filozofa in aktivista Franca Berardija - Bifa. Na več dogodkih bo kot gostja sodelovala tudi avtorica več knjig o dogajanjih v zvezi z zločini v jugoslovanski vojni, nekdanja predstavnica za stike z javnostjo sodišča v Haagu Florence Hartmann.

Založniška akademija

Strokovni del festivala bosta predstavljala založniška in knjigotrška akademija. Christopher MacLehose bo predaval o izdajanju kvalitetne prevodne literature na britanskem knjižnem trgu, britanski sociolog in publicist Frank Furedi o spremembah v bralni kulturi v zadnjih nekaj desetletjih in o pomenu branja v sodobnih družbah. Na petkovi Knjigotržki akademiji bo med drugim okrogla miza o tem, ali so res knjigarji tisti, ki morajo uspešnost prodaje vzeti na svoja ramena.

Kot že lani bo sejem v petek in soboto za največje navdušence odprt do 22. ure, podelili pa bodo tudi veliko nagrado Slovenskega knjižnega sejma za knjigo leta, o kateri lahko z glasovanjem odločajo tudi obiskovalci.