Ko si po vseh uspehih slovenskega športnega plezanja človek z bujno domišljijo težko predstavlja, kako bi bilo lahko še boljše, Slovenci znova presenetijo. Tokrat so v sijajnem vzdušju v razprodani dvorani Zlato polje dosegli dvojno skupno zmago, potem ko sta Janja Garnbret in Domen Škofic pred domačo publiko kronala izjemni sezoni ter postala skupna zmagovalca svetovnega pokala v težavnosti. Najboljša posameznika sezone sicer na sklepni tekmi nista zmagala, sta se pa z drugim in tretjim mestom uvrstila na zmagovalni oder. Na Gorenjskem sta bila najboljša Nemec Sebastian Halenke in Belgijka Anak Verhoeven.

Domen Škofic je imel pred Kranjem 40 točk prednosti pred Jakobom Schubertom. »Ko sem v finalu precej hitro naredil napako, sem pomislil, da mi ni uspel veliki met. Finalna smer je bila res težka od samega začetka, sijajna publika pa mi je bila v veliko pomoč. Občutki po skupni zmagi so prekrasni, saj sem presegel svoja pričakovanja,« je povedal novi zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti. Domen Škofic bo šel v slovensko športnoplezalno zgodovino kot prvi Slovenec, ki mu je uspel takšen podvig, hkrati pa se lahko veseli naslednjih let, ko se bo pripravljal na olimpijski nastop leta 2020 v Tokiu, kjer bo športno plezanje doživelo premiero.

V Kranju se je od športnega plezanja poslovil Urban Primožič. Z uvrstitvijo v finale je poskrbel, da si bo zadnje plezanje med najboljšimi na svetu zapomnil v krasni luči. »Glede na kvalifikacijsko in polfinalno smer, sem v finalu pričakoval lažjo smer. A sem se uštel. Zelo sem zadovoljen z izkupičkom na svoji zadnji tekmi. Športnemu plezanju bom ostal zvest, a ne več kot aktivni plezalec,« je Urban Primožič potrdil napovedi pred kranjsko tekmo, da se po opravljenem magisteriju seli v poslovne vode.

Kot je v zadnjih letih v navadi, je kranjska tekma doživela vrhunec z ženskim finalom. Kranjsko publiko je ogrela Mina Markovič, štirikratna zmagovalka kranjske tekme, ki je prvič tekmovala na njej že leta 2004. Ptujčanki sicer ni uspel veliki met, da bi še petič zmagala v Kranju, je pa po tekmi napovedala, da bo bržčas tekmovala v svetovnem pokalu tudi v prihodnji sezoni.

Ženska finalna smer je bila zelo atraktivna. Organizatorji so lahko uporabili več domišljije, saj je bila Janja Garnbret skupna zmagovalka svetovnega pokala že pred sklepno tekmo. 17-letna Slovenka je v smeri plezala kot pajek, premagovala ovire, kot da jih ni, nato pa nepričakovano naredila napako, kakršnih je bilo v tej sezoni zelo malo. Dosegla je isti oprimek kot Mina Markovič, a ker je imela boljši polfinalni izid je sezono sklenila s tretjim mestom. »Očitno me je izdala trema pred domačimi gledalci. Dala sem vse od sebe, tako da si nimam česa očitati. V tej sezoni sem osvojila vse, kar se je osvojiti dalo, tudi v prihodnosti bom imela veliko izzivov,« je povedala letošnja prvakinja Janja Garnbret, potem pa prejemala številna čestitke za skupne zmage v tej sezoni. Najstnica je s solzami v očeh doživljanja sanje, potem ko se je v rani mladosti dotaknila neba. V tej sezoni je bila namreč tudi svetovna prvakinja v težavnosti tako v članski kot mladinski konkurenci, blestela in napredovala pa je tudi v drugih plezalnih disciplinah.

Po sanjskem scenariju je zaigralo srce tudi vodji tekmovanja Tomu Česnu. »Še pred nekaj leti si nisem upal pomisliti, da je možen takšen scenarij, da lahko tudi Slovenec pri moških zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zelo sem vesel takšnega scenarija, saj je organizacija tekme velik stres in napor, ki sta s takšnimi uspehi in sijajno publiko poplačana,« se je smejalo Česnu.