Zadnja dirka in velika odločitev: kdo bo letošnji svetovni prvak? Ali bo to ponovno uspelo Britancu Lewisu Hamiltonu ali prvič v karieri Nicu Rosbergu? Nemcu je zadostovalo tudi drugo ali tretje mesto, zato se je dirke lotil ravno dovolj agresivno, da je z drugim mestom zapečatil letošnjo sezono. A prav posebno lahko zanj ni bilo. »Težka dirka je bila, neprestano so mi šle skozi možgane različne misli in scenarij, kaj se lahko zgodi. Ko naju je z Lewisom proti koncu dirke ujel še Vettel, je postalo res vroče, a k sreči sem lahko stvari imel pod nadzorom. Vozil bi lahko seveda še precej hitreje, a zaradi Lewisa to ni bilo mogoče. Vseeno se lahko veselim, noro veselim. In ta naslov prvaka posvečam ženi Vivien, ki mi je vedno stala ob strani,« je bil po dirki poln čustev Nico Rosberg.

Niki Lauda napoveduje pogovor

Lewis Hamilton se je bolj kislo veselil desete zmage, s čimer je celo zmagal enkrat več kot tekmec, a to ni bilo dovolj, pa vendar je s tem postal tudi najuspešnejši svetovni podprvak v zgodovini formule 1. »Zmaga je sicer v redu, zelo lahko sem jo osvojil, naredil sem pač vse, kar je bilo v moji moči, žal pa preostali dirkači niso bili dovolj blizu, da bi ogrozili Rosberga ali mene. Nico ima za seboj zelo čisto sezono, brez napak ali tehničnih težav, zase tega seveda ne morem trditi. A vseeno mu čestitam, hkrati pa se že veselim nove sezone.«

Hamilton bo tako poskušal čim prej pozabiti sezono 2016, a povsem njegove vožnje na zadnji dirki še ne bodo pozabili pri Mercedesu. Siva eminenca ekipe Niki Lauda je dejal, da se Lewis ni držal navodil, ko so ga iz ekipe pozvali, da mora voziti hitreje: »Lewis je s prepočasno vožnjo ogrozil svojo zmago. Razumem, da mora dirkač izkoristiti vsako najmanjšo možnost, ki mu je na voljo, pa vseeno. Upam, da je bilo kaj narobe z dirkalnikom, a mislim, da je bil Lewis tisti, ki je namerno zadrževal Rosberga, da bi ga tekmeci ujeli ali celo prehiteli. O tem se bomo morali v ekipi še pogovoriti. Nicu pa čestitam za osvojeni naslov, to si je povsem zaslužil, prigaral. Počasi je zorel kot dirkač, bil nekajkrat že skoraj povsem na tleh, a se je vedno znova pobral in se nekaj novega naučil. Letos je šel v sezono izredno motiviran, nekaj dirk je odpeljal naravnost mojstrsko. Če ju primerjam z Lewisom, potem bi za prvega dejal, da dirka in zmaguje zaradi talenta in instinkta, Rosberg na drugi strani pa – poleg talenta – dirka tudi z glavo. Je neverjetno inteligenten fant, z ogromno sposobnostjo prilagajanja in učenja. Vse dejansko dela z glavo in telesom, ker se zna prignati do skrajnih meja zmogljivosti.«

Dolgo prijatelja, danes tekmeca

Kdo je torej novi svetovni prvak? Dirkač, ki je prvič sedel v dirkalnik formule 1 že leta 2002, ko je kot 17-letnik opravil eno testiranje. In je sin znanega očeta, Finca Kekeja Rosberga (pa vendar ne zna govoriti finsko, nekoč se je pošalil, da si v finščini ne bi znal naročiti niti piva), ki je z le eno zmago v sezoni leta 1982 postal prvak. In ki se ni veliko vmešaval v sinovo kariero, ko je začel dirkati v formuli 1, pred tem pa mu je vedno stal ob strani in ga učil malih dirkaških skrivnosti.

Mnogi sicer pravijo, da je Nico dirkač sodobne formule 1, ki se je rodil z zlato žlico v ustih, v nasprotju s Hamiltonom, ki izhaja iz veliko bolj skromnega okolja. Nico je namreč zrasel v Monaku, začel dirkati zelo zgodaj, zelo zgodaj pa spoznal tudi Hamiltona, s katerim sta skupaj v isti ekipi dirkala v kartingu. Že takrat so govorili, da je Rosberg tisti, ki plačuje, dirka in zmaguje pa Hamilton. Dolgo sta bila prijatelja, danes sta le še tekmeca, in to zelo zagrizena. Nico je tudi dirkač, ki ima zelo urejeno zasebno življenje, poročen, z otrokom, lepo vzgojen, govori šest jezikov, izobražen. Skratka, skorajda preveč idealen tip družinskega dirkača, ki mu mnogi vseeno ne bi nikoli pripisali, da bo postal prvak. A mu je uspelo, in to, da je premagal v enakem dirkalniku nekega Lewisa Hamiltona, pove veliko o njegovem talentu in pristopu do dirkanja.

Dolgo je bil v Hamiltonovi senci, moral je požreti kar nekaj porazov, a se je vedno znova pobral in zdaj tudi presegel ekipnega tekmeca, ker je v letošnji sezoni vse naredil prav, predvsem pa ni delal napak, ob strani pa mu je stala tudi tehnična sreča, saj ga dirkalnik ni velikokrat pustil na cedilu. In prav je tako, kajti to, da je postal prvak, si je zaslužil. In obogatil tudi statistiko formule 1. Le dvema očetoma in sinovoma je namreč uspelo postati svetovna prvaka, to je pred očetom in sinom Rosberg uspelo Grahamu in Damonu Hillu.

Formula 1 je torej dobila novega prvaka, ki je dokončno stopil tako iz Hamiltonove sence kot iz sence svojega očeta. Zdaj si bodo dirkači privoščili nekaj počitnic, nato pa se bodo že začele priprave na novo sezono, ki bo v marsičem res nova. Sprememb bo namreč kar nekaj.

Točkovanje F1 v sezoni 2016

formula1.com

PODATKI

ROSBERG

HAMILTON

Avstralija

25 (1. mesto)

18 (2. mesto)

Bahrajn

25 (1)

15 (3)

Kitajska

25 (1)

6 (7)

Rusija

25 (1)

18 (2)

Španija

0

0

Monako

6 (7)

25 (1)

Kanada

10 (5)

25 (1)

Evropa

25 (1)

10 (5)

Avstrija

12 (4)

25 (1)

V. Britanija

15 (3)

25 (1)

Madžarska

18 (2)

25 (1)

Nemčija

12 (4)

25 (1)

Belgija

25 (1)

15 (3)

Italija

25 (1)

18 (2)

Singapur

25 (1)

15 (3)

Malezija

15 (3)

0

Japonska

25 (1)

15 (3)

ZDA

18 (2)

25 (1)

Mehika

18 (2)

25 (1)

Brazilija

18 (2)

25 (1)

ZAE

18 (2)

25 (1)

385

380

Skupaj