Več kot izenačena sezona formule 1 med obema dirkačema Mercedesa bo zdaj le doživela svoj vrhunec. Zadnja dirka v Abu Dabiju bo namreč dala novega svetovnega prvaka in le vprašanje je, ali bo Rosbergu uspelo zadržati prednost pred Hamiltonom, saj ima veliko več možnosti, da v svojo kariero vpiše prvo zlato enico. Scenariji so za Nemca namreč zelo enostavni. Trenutno vodi z 12 točkami prednosti, zato ima odprtih precej možnosti. Poglejmo si nekatere za Rosberga ugodne scenarije.

Tudi če Hamilton zmaga, lahko dirko Rosberg konča vsaj tretji, da postane prvak. Če bo dirko Hamilton končal drugi, jo mora Rosberg vsaj sedmi, in če bo Britanec tretji, Rosberg ne sme biti uvrščen slabše od devetega mesta. Če bi bil Hamilton na primer četrti in bi Rosberg ostal brez točk, bi bila sicer točkovno izenačena, oba bi imela po devet zmag v sezoni, a bi prvak vseeno postal Rosberg, ker bi imel več uvrstitev na drugo mesto. Torej se Nemcu ne bo treba na dirki napenjati do skrajnih meja, da se bo postavil ob bok očetu Kekeju, na drugi strani pa se Hamilton zaveda, da mora dirko končati na prvem mestu, a da je nato razplet sezone dejansko v rokah »višje sile«. Kakor koli že, dejstvo je, da se Lewis Hamilton ne bo predajal: »Saj ne morem že dirko pred koncem priznati poraza, to bi bilo neumno. Ne bom se vdal v usodo, prevečkrat se je že zgodilo, da so se dogajale na dirkah stvari, na katere nihče ni resno računal. Kdo ve, mogoče se bo kaj podobnega zgodilo tudi zdaj. Steza tukaj mi je všeč, na njej sem pred dvema letoma, prav tako na zadnji dirki sezone, že osvojil naslov prvaka. Pustimo se presenetiti.«

Statistika pa vseeno govori Rosbergu v prid, saj je po poletnih počitnicah svoje dirke odpeljal 100-odstotno in na prav vsaki osvojil točke. Zato je Nemec še kako motiviran. »Dobro, serija dirk, na katerih sem osvajal točke, je dolga, vem tudi, da ta ne more trajati večno, ampak zakaj bi se prekinila ravno na zadnji dirki? Pripravljen sem sprejeti ta izziv, spet bom dal vse od sebe, lani sem tukaj odpeljal zelo dobro dirko, torej lahko na tej stezi pokažem veliko. Spomini na tisto zmago so še danes lepi, zato lahko upravičeno verjamem, da mi bo uspelo. Dirkalnik je dober in zanesljiv, v njem se počutim dobro, vse okoliščine govorijo o tem, da smo pri Mercedesu tudi letos dobro zastavili sezono in lepo bi bil, da jo končam z naslovom prvaka,« pravi Nico Rosberg. Pri Mercedesu so torej pred precej sladko-kislo odločitvijo, eden od njegovih dirkačev bo postal prvak, vprašanje je le, kateri. Zato si odgovorni pri srebrnih ne želijo preveč beliti glave s tem vprašanjem. Vodja ekipe Toto Wolff pravi, da bosta imela oba proste roke pri dirkanju, da bi seveda tako Rosbergu kot Hamiltonu privoščil naslov prvaka, a da je to stvar, ki jo bosta morala odločiti med seboj: »Pričakujem pa seveda pošten in neizprosen boj, kajti le tako se lahko zares dostojno poslovimo od letošnje nadvse uspešne sezone.« Tretje mesto med dirkači je medtem že zasedeno, dirkač Red Bulla Daniel Ricciardo pa vidi v dvoboju obeh Mercedesovih dirkačev priložnost, da mogoče ravno rdeči biki na zadnji dirki sezone poberejo kakšno novo zmago. Kajti ni vrag, da bosta oba srebrna dirkača vseeno vozila za odtenek bolj previdno.

Za peto mesto bo še potekal boj med Sebastianom Vettlom, Maxom Verstappnom in Kimijem Raikkonenom, medtem ko nihče od preostalih dirkačev ne more več osvojiti mesta med najboljšimi šestimi. To pa ne pomeni, da ne bo potekal oster boj za konstruktorske točke, saj se bo morala ekipa Force India boriti z Williamsom za četrto mesto. In kot vemo, se vsaka točka med ekipami v formuli 1 meri z milijoni dolarjev, kolikor jih jim nameni šef celotnega cirkusa Bernie Ecclestone.