Poraz v ligi Seha (26:39) in remi v ligi prvakov (29:29) je izkupiček Celjanov na dveh tekmah z Meškovom v palači Victoria v Brestu v zadnjem mesecu in pol, zdaj pa v taboru pivovarjev računajo na prvo zmago proti Belorusom. Ta ne bi prinesla le čudovitega vstopa v veseli december (uro in pol pred tekmo bo celjski župan Bojan Šrot prižgal praznično razsvetljavo na mestnih ulicah, gledalci v Zlatorogu pa nato simbolično lučke na mobilnih telefonih), ampak tudi potrditev šestega mesta, približevanje Meškovu le na točko (7:6) in velik korak proti osmini finala.

Celjani so prejšnjo soboto v Belorusiji po zaostanku s 24:27 dobili točko, imeli priložnost še za drugo, a se je tik pred golom Vida Poteka oglasila sirena. »Po tekmi smo lahko videli veliko poklapanih obrazov v domačem taboru, saj so pričakovali gladko zmago. Zdaj prihajajo v Celje z željo po maščevanju. Vsi si želimo ponovitve igre iz Bresta in da bi z nekaj pozitivnimi dodatki prišli do želenega izida. Meškovu moramo vsiliti svoj slog igre, tako kot v Brestu. V zadnjih tednih smo dvignili formo in počasi postajamo takšna ekipa, kot si jo želim in pričakujem,« meni celjski trener Branko Tamše.

Komaj 20-letni Jaka Malus je večino minule sezone preživel v Slovenj Gradcu in bil na koncu skupaj z Mariem Šoštaričem prvi strelec slovenske lige, v tej pa potrjuje vrhunski potencial. »V Belorusiji smo osvojili točko, zdaj moramo dobro igro še toliko nadgraditi, da osvojimo obe. Celje kot favorit? Rajši nas ne bi postavljal v to vlogo, ki je vedno nehvaležna. A prednost domačega igrišča in bučna podpora s tribun bi lahko bila naša velika aduta,« pravi Jaka Malus, ki je pred dvema tednoma v Zlatorogu proti madžarskemu Picku dosegel zadetek iz cepelina po podaji Blaža Janca, ki je bil izbran za najlepšega v šestem krogu lige prvakov.

Na bolniško je moral tudi Toskić

Gorenje je v sredo doma pridelalo pet golov zaostanka (24:29) proti nemški ekipi Füchse Berlin, že tako oslabljena zasedba pa je ostala brez še enega aduta. Krožni napadalec Alem Toskić si je ob padcu z nasprotnikom izpahnil prst, v členku kazalca leve roke pa se mu je odkrušil delček kosti. Čeprav je nadaljeval igro, je moral po tekmi na prisilni počitek, poleg nošenja opornice pa ga čaka še dva ali tri tedne dolgo okrevanje. V dvorani Maxa Schmelinga (zmogljivost 12.000 gledalcev) ne bo mogel pomagati ekipi, že od prej so na bolniški Luka Mitrović, Anže Ratajec in Klemen Ferlin, zato so Velenjčani v Berlin odpotovali le s 14 igralci.

Matjaž Brumen je bil z osmimi goli prvi strelec Gorenja, a tudi on ni mogel preprečiti poraza z Nemci. »V tej sezoni igramo po sistemu toplo-hladno. Čeprav so Berlinčani vrhunska ekipa, se nam vseskozi ponavljajo enake napake in težave. Upam, da bo celotna ekipa čim prej začela igrati bolje in uživati v rokometu. Nekateri igralci bodo morali biti nevarnejši za tekmečevo obrambo in vrata, pokazati več borbenosti, ne pa le podajati žogo naokoli. Včasih je naša igra zares podobna drugoligaški,« je bil kritičen Matjaž Brumen. A Ljubljančan ob tem dodaja: »Seveda še vedno verjamem v to ekipo, ki pa žal na igrišču še ne kaže vsega, česar je sposobna. V Berlinu nas čaka težko delo, a se ne predajamo vnaprej. Če nič drugega, bomo skušali vsaj iztržiti čim ugodnejši izid.«

Beguš verjame v napredovanje

Čeprav so tudi Ribničani na prvi tekmi proti romunski Politehnici v Temišvarju izgubili za pet (22:27), imajo precej več možnosti za napredovanje v skupinski del kot Gorenje. Ribniško evropsko premiero sta pokvarila Črnogorca Marko Simović in Vuk Milošević, ki sta skupaj dosegla več kot polovico golov za Politehnico (15), vseeno pa so Ribničani še deset minut pred koncem zaostajali le za gol. »Že pred tekmo sem dejal, da je v sodobnem rokometu na takšnih gostovanjih sprejemljiv poraz z največ petimi zadetki razlike. Verjamem, da lahko moji fantje nadomestijo zaostanek in se uvrstijo med šestnajst najboljših v pokalu EHF,« ocenjuje trener Robert Beguš.