Kari je star tamilski izraz in pomeni nič več kot omaka, jedi s tem imenom pa najdemo po vsem svetu. Pri nas je nekoč marsikdo menil, da je to začimba za pečene kure, saj na stekleničkah piše curry, kar se lahko zmotno prebere kot »kuri«, torej – za kure! Ni čisto tako, ampak kari se izvrstno ujame prav s perutnino. Kari (angleško curry) pa pomeni vsaj dvoje. Lahko je mešanica začimb, ki v osnovi izvira iz Indije in jo sestavlja od dvanajst do šestintrideset sestavin, med drugim zdrobljen čili, črni poper, nageljnove žbice, kumin, kardamom, koriander, ingver, kurkuma, muškatni orešček, muškatni cvet, gorčica, piment in še marsikaj. Z mešanico lahko začinimo tako mesne in ribje kot zelenjavne jedi in jedi na žlico oziroma omake, podobne golažu, ki jih tudi imenujemo kari. Domovina sodobnega karija pa ni Indija, temveč Velika Britanija, kamor so predvsem iz Bangladeša že v 18. stoletju tovorili aromatične začimbe, ki jih britanska kuhinja ni poznala. Na ladjah, ki so plule med Indijo in Britanijo, so pogosto prav bangladeški kuharji pripravljali jedi, kakršnih so se kolonialisti navadili med bivanjem v Indiji. Marsikateri kuhar je ostal v Angliji in odprl svojo restavracijo…