Trgovanje z delnicami morda za marsikoga ne bo več tako zanimivo kot trgovanje s terjatvami. Posel sicer ni nov, ga pa slovenski start-up Borza terjatev dodobra spreminja oziroma posodablja. Še hitrejšo rast si ekipa, ki jo vodita Marko Rant in Tomi Šefman, obeta z investicijama v skupni vrednosti 380.000 evrov.

Na platformi za množično financiranje conda so zbrali 80 tisočakov, dodatnih 300.000 evrov pa sta jima namenila Slovenski podjetniški sklad v okviru svojega finančnega instrumenta SK200 in tuji sklad Fil Rouge Capital.

Borza terjatev je našla rešitev za mala in srednja podjetja, ki imajo težave z dolgimi plačilnimi roki svojih strank in partnerjev, saj ti običajno presegajo obdobje dveh mesecev. Gre za spletno borzo, na kateri lahko kupci odkupijo odprte račune dobro stoječih podjetij, s tem pa skrajšajo rok plačila malim in srednje velikim podjetjem.

Gre za prvi organiziran trg s poslovnimi terjatvami v Sloveniji in za enega od prvih tovrstnih sistemov v Evropi, pravita Rant in Šefman ter dodajata, da borza združuje podjetja, ki si želijo zagotoviti hitrejšo likvidnost, in finančne vlagatelje, ki takšne terjatve naložbeno odkupujejo. V dobrem letu, odkar poslujejo, so takšnih podjetij našteli že več kot 250, prodala pa so za slabih pet milijonov evrov terjatev. A se ponudba terjatev in promet na borzi v zadnjih mesecih skokovito povečujeta, poudarjata, podjetje pa v prihodnosti načrtuje širitev tudi na druge evropske trge.

Temu bodo namenili tudi pridobljena investicijska sredstva, ki bodo po besedah Šefmana pomembno prispevala k razvoju organiziranega trga s poslovnimi terjatvami v Sloveniji, saj lahko podjetja terjatve prodajo selektivno in pod pogoji, ki jih določijo sama. »Organiziran trg zanje predstavlja najboljše jamstvo za uspešno prodajo, saj jih neposredno povezuje s finančnimi vlagatelji, ki iščejo nove naložbene priložnosti,« dodaja Tomi Šefman, prokurist in soustanovitelj Borze terjatev, slovenski kandidat za najboljši start-up na tekmovanju Central European Startup Awards (CESA), ki ga bodo razglasili prihodnji četrtek. slo