Finančna uprava (Furs) je izračunala, da so davčne blagajne do konca septembra prinesle v proračun 54,7 milijona evrov dodatnih prihodkov. Neto vplačila DDV, od katerih je Furs izvzel učinek rasti potrošnje, so se povečala za 38,8 milijona evrov ali za 4,1 odstotka – od tega med gostinci za 6,9 milijona evrov ali skoraj 20 odstotkov. Povečanje prijav v socialno zavarovanje ter akontacije dohodnine od dohodkov iz zaposlitve blagajnikov pa so po njihovem precej konservativnem izračunu, ki je upošteval le prijave v prvih treh mesecih letos, prinesli 15,9 milijona evrov.

Glede na to, da je vlada ob pripravi zakona napovedovala, da bo uvedba davčnih blagajn na letni ravni zvišala prihodke za okoli 75 milijonov evrov, je dosedanji učinek po oceni Fursa v skladu z načrti. Če smo povsem natančni, to ne drži povsem, saj za ciljem zaostajamo za okoli 1,5 milijona evrov, ob tem pa so v tretjem četrtletju prinesle »le« 17 milijonov evrov, kar je manj kot v prvih dveh kvartalih. Ob polletju je učinek davčnih blagajn znašal 37,6 milijona evrov oziroma dobro polovico zastavljenega cilja.

Skoraj 50.000 novih zaposlitev

Celoten promet uporabnikov davčnih blagajn, ki so zavezanci za DDV, je po podatkih finančne uprave v prvih devetih mesecih letos znašal 18,2 milijarde evrov in se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 1,1 milijarde ali 6,5 odstotka. Od februarja do oktobra so zavezanci, ki uporabljajo davčne blagajne in ki so oddali obračun DDV, izkazali okroglo milijardo evrov neto vplačil DDV, kar je 57,5 milijona evrov ali 6,1 odstotka več kakor v enakem obdobju lani. Pri tem je zanimivo, da so se neto vplačila DDV v gostinstvu povečala za kar 21,6 odstotka.

Pozitivne učinke uvedbe davčnih blagajn je po oceni Fursa mogoče prikazati tudi na osnovi povečanja prijav v zavarovanje za socialno varnost, zaradi česar so se povečala plačila prispevkov ter akontacije dohodnine od dohodkov iz zaposlitve. V prvih desetih mesecih letošnjega leta je bilo pri zavezancih, ki uporabljajo davčne blagajne, v zavarovanje na novo prijavljenih skoraj 47.000 oseb, od tega je bilo nekaj manj kot 25.000 takšnih, ki izdajajo račune.

Davčne blagajne uporablja 52.000 zavezancev

Po podatkih Fursa je do 17. novembra uporabljalo davčne blagajne 52.091 zavezancev, ki so skupaj davčno potrdili več kot 880 milijonov računov. Ob tem pa je okoli 59.000 davčnih zavezancev skupno prevzelo 81.837 digitalnih potrdil. Po lanskih načrtih vlade naj bi bilo potencialnih uporabnikov davčnih blagajn sicer od 60.000 do 80.000.