Z novomeške policije so včeraj sporočili, da so specializiranemu državnemu tožilstvu zaradi suma storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, s katerimi je bilo povzročenih za 4,9 milijona evrov premoženjske koristi, kazensko ovadili pet oseb. Po neuradnih informacijah gre za ljudi, povezane z lastninjenjem družbe TPV. Kot so nam pojasnili v družbi, so informacijo zasledili v medijih, uradno pa z zadevo niso seznanjeni.

Osumljeni sedmih dejanj zlorabe

Ovadeni so osumljeni sedmih kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja. Poleg petih fizičnih oseb, med katerimi naj bi bili neuradno tudi posredno večinski lastnik družbe TPV, sicer pa njen dolgoletni direktor Vladimir Bahč, sedanji direktor družbe TPV in njen solastnik Marko Gorjup ter direktor lastnice, družbe TPV Group Darko Janežič, sta zlorabe osumljeni tudi dve pravni osebi, po dostopnih podatkih TPV in TPV Group oziroma njena predhodnica, družba Partner IN. Ta je, spomnimo, združevala menedžerje družbe in skupaj z družbo Trimo ter Zvonetom in Mojco Nosan leta 2009 objavila prevzemno ponudbo za TPV. Družba Partner IN, ki se je kasneje preimenovala v TPV Group, je imela že takrat v lasti skoraj 60 odstotkov TPV, skupaj z drugimi prevzemniki pa več kot 85 odstotkov. Kot je v lokalnem časopisu takrat pojasnjeval Bahč, so delnice dokupovali le zaradi vzdrževanja likvidnosti, nato pa jih je presenetila sprememba prevzemne zakonodaje, zaradi česar so morali objaviti prevzemno ponudbo. Takrat smo poročali, da so za delnico ponudili 83,5 evra, kar je pomenilo, da so skupino vrednotili na le okoli 8,3 milijona evrov, čeprav je ta leta 2007 ustvarila 85,6 milijona evrov čistih prihodkov in imela 12,9 milijona evrov kapitala.

V kriminalistični preiskavi štirje pridržani

Maja lani je, spomnimo, v Novem mestu potekala tudi kriminalistična preiskava. Preiskavo, v okviru katere so štiri osebe pridržali, sicer pa zasegli poslovno in elektronsko komunikacijo, je takrat usmerjalo in vodilo specializirano državno tožilstvo.