Slovenski avtomobilski grozd, ki povezuje 59 podjetij, je dobil novo vodstvo. Dušan Bušen je namreč vodenje interesnega združenja slovenske avtomobilske industrije Slovenskega avtomobilskega grozda prepustil Tomažu Savšku, pomočniku generalnega direktorja novomeške družbe TPV. Bušen po trinajstih letih odhaja na osebno željo.

Lani rekordno

Slovenski avtomobilski grozd povezuje podjetja, ki proizvajajo avtomobilske komponente v kovinski, elektro- in elektronski, strojni, metalurški, gumarski, kemijski in tekstilni industriji pa tudi v industriji transportnih sredstev ter na področju raziskav in podpornih storitev.

Podjetja, ki jih združuje grozd, skupno zaposlujejo 20.300 ljudi, leta 2015 pa so po še neuradnih podatkih ustvarila rekordno prodajo, ki bo znašala od 3,9 do 4 milijarde evrov.

Tako je bila rast prodaje glede na leto 2014 predvidoma od 5,5- do 8-odstotna. Skupna prodaja vse od leta 2008, ko je s 3,2 milijarde evrov padla na 2,4 milijarde, spet postopoma raste. Slovenski proizvajalci pa so zadnja leta v večini primerov iz poddobaviteljev postala strateški razvojni dobavitelji za ključne kupce.

Med člani grozda najdemo tudi gazele, kot so Elvez, Yaskawa Slovenija, Lotrič Meroslovje, Siliko, Keko Varicon, SEP, Mahle Letrika in Domel. Dušan Bušen napoveduje, da bodo podjetja, ki delajo za avtomobilsko industrijo, po prihodkih tudi letos zmerno rasla, predvidoma za dva do tri odstotke, po zadnjih podatkih pa je na primer Elvez prihodke povečal za četrtino, Siliko pa za desetino. Sicer pa je avtomobilska industrija v svetu vodilna visokotehnološka industrija, ki ustvari skoraj desetino svetovnega BDP.

»Združenje je zadnja leta res postalo prepoznavnejše. Kot stari člani združenja si želimo novo energijo in svež veter predvsem v smeri intenzivnega, povezovalnega, sinergijskega in naprednega delovanja združenja, ki mora delovati kot podpornik vsakega člana in predvsem za skupne konkretne učinke. Tukaj je še veliko rezerve,« je spremembe na vrhu slovenskega avtomobilskega grozda komentirala Simona Petrič, direktorica višnjegorske gazele Elvez.

Globalno spet rahla rast

Globalno je avtomobilska industrija, ki bo leta 2016 v Sloveniji na primer ena največjih zaposlovalcev, leta 2015 zrasla za en odstotek, največjo rast pa so sicer dokaj nepričakovano ugotovili v Evropi, in sicer kar 7-odstotno, ameriški 5-odstotno, kitajski 4-odstotno. Največji padec je bil v Rusiji, in sicer za 35 odstotkov, v Braziliji za 20 odstotkov, na Japonskem za 9 odstotkov.

Kljub številnim izzivom, pred katere je gospodarstvo postavljeno zaradi političnih napetosti, vojn in terorizma, naj bi na svetovni ravni avtomobilistična industrija vseeno zrasla za dva odstotka, a ob predpostavki, da se trenutne razmere ne bodo bistveno poslabšale. Slovenski dobavitelji si lahko obetajo od dvo- do triodstotno rast prodaje.