Pozivamo vse ljubitelje športa, klube, društva in posameznike, da nam pošljejo primere fair playa, primere poštene igre na športnih tekmovanjih. Prosimo vas, da primere z obrazložitvijo pošljete na ales.solar@olympic.si.

Primer obrazložitve nagrada za fair play, ki jo je leta 2010 dobil slovenski nogometni Valter Birsa, ko je igral za Auxerre:

Trenutek, ki je dobil posebno mesto v športnem dogajanju, se je zgodil 23. decembra leta 2009 na nogometni tekmi prve francoske lige med kluboma Auxerre in Marseille. V 34. minuti sta na sredini igrišča trčila Birsa in napadalec Marseilla Bakari Kone. Glavni sodnik tekme Philippe Malige je ocenil, da je reprezentant Slonokoščene obale namerno udaril primorskega napadalca, zato mu je pokazal rdeč karton in ga poslal z zelenice. Kone se s tem nikakor ni mogel sprijazniti, po glasnih protestih nogometašev Marseilla pa je Malige le spoznal, da je verjetno storil napako. A odločitev je preklical šele, ko se je pogovoril z Birso. "Že nogometašem Marseilla, ki so me obkrožili, sem dejal, da po mojem mnenju prekrška ni bilo, besede sem nato ponovil še sodniku. Dejstvo je, da me je Kone sicer zadel v obraz, a nehote, zgolj trčila sva. Ne bom rekel, da me ni zabolelo in da sem na tleh ležal kar tako, a mi je bilo takoj jasno, da nasprotnikova poteza niti slučajno ni bila namerna. Zato sem pač iskreno priznal, kaj se je zgodilo. Vem, da bi lahko svojemu klubu naredil veliko uslugo, saj bi nam bilo precej lažje igrati proti zgolj deseterici domačih, a vendarle menim, da to pač ne bi bilo prav,« je povedal Birsa, nekdanji član Gorice in Sochauxa.