»Z veliko žalostjo sporočamo, da nas je zapustil legendarni pesnik, skladatelj in umetnik Leonard Cohen. Izgubili smo enega najbolj cenjenih in plodovitih vizionarjev,« danes piše na facebook profilu kanadskega pevca Leonarda Cohena. Umrl je v starosti 82 let, podrobnosti v zvezi z njegovim preminutjem pa za zdaj niso objavljene.

»Leonard Cohen je bil umetnik brez para, njegova presunljiva dela pa so za svoja vzele različne generacije poslušalcev in umetnikov. Sony Music Canada se pri žalovanju za Leonardom Cohenom pridružuje svetu,« so zapisali pri Cohenovi založbi.

Cohen, ki je bil leta 2008 sprejet v rock'n'roll hram slavnih, se je tekom življenja bojeval z depresijo, iz njegovih besedil pa žari domiseln in prikupen slog samoironije. Zaradi tega sta se ga držali tudi imeni visoki svečenik patosa in boter sumornosti.

Med njegovimi številnimi uspešnicami sta skladbi Suzanne in I'm Your Man. Zadnji, 14. album z naslovom You Want It Darker, v katerem kontemplira lastno smrt, je izdal oktobra letos.

28. julija letos je umrla njegova ljubezen in muza Marianne Ihlen, ki jo je v 60. letih prejšnjega stoletja spoznal v Grčiji. Bila je navdih za pesmi On The Wire, Hallelujah, So Long Marianne in Hey, That's No Way To Say Goodbye. Ko je Cohen izvedel, da je Ihlenova blizu smrti, ji je pisal: »No Marianne, napočil je trenutek, ko sva res tako stara in najini telesi razpadata. Mislim, da ti bom zelo kmalu sledil.«