Terapevt Miha Kramli v Novi Gorici vodi edino ambulanto za zdravljenje vseh vrst zasvojenosti znotraj rednega zdravstvenega sistema v Sloveniji. Trenutno je v zdravljenje vključenih okrog 400 odvisnikov – tako od drog, interneta, iger na srečo, hrane kot od družbenih omrežij. In ne mine dan, da ne bi zazvonil telefon z novo prošnjo na pomoč. Klici prihajajo iz vse Slovenije, več kot polovica jih je povezanih z nekemičnimi odvisnostmi.

Potrebovali bi vsaj še dve ambulanti

»Pri kemičnih odvisnostih je stanje stabilno, porasta ni. Razen pojava novih sintetičnih drog, ki delujejo takoj in lahko človeka v nekaj urah ali dneh povsem uničijo. V zadnjem obdobju smo imeli štiri ali pet takšnih primerov, ki na srečo niso bili usodni. Lahko pa zato o velikem porastu, pravzaprav epidemiji, govorimo na področju nekemičnih zasvojenosti,« pojasnjuje Kramli. Na prvo mesto postavlja zasvojenost od internetnih vsebin oziroma igranja iger na spletu. Druga številčna skupina ima težave z zasvojenostjo z družbenimi omrežji, kot so facebook, twiter, youtube, linkedln. Lepo sliko tega je pokazalo torkovo srečanje otrok v novogoriškem dnevnem centru Žarek, na katerem so se pogovarjali o vplivu digitalnih tehnologij na njihovo zdravje. »Še med tem pogovorom niso zmogli odložiti svojih mobilnih telefonov, stalno so pogledovali nanje,« izkušnjo opiše Tanja Drole, vodja omenjenega centra.

Za zdaj se z zdravljenjem nekemičnih odvisnosti v okviru javnega zdravstvenega sistema ukvarjajo le v Novi Gorici. »Zdravstvena zavarovalnica teh odvisnosti še ne priznava kot bolezen in zato jih tudi ne plačuje. Tukaj delamo praktično zastonj in ob pomoči novogoriške občine,« pojasnjuje Kramli. Ministrstvu za zdravje so glede na obsežnost problema že predlagali, da bi se s tem ukvarjala vsaj še dva ali pa v vsaki regiji po eden od centrov za zdravljenje kemičnih odvisnosti. Teh sedaj skupno deluje 18. »Izračunali smo, da bi to državo stalo 800.000 evrov, kar je glede na problem majhna številka,« pravi Kramli.

Odvisnike oskrbujejo na terenu

S klasičnimi odvisniki se na Goriškem srečuje Luka Mrak, vodja Šentovega dnevnega centra za uporabnike prepovedanih drog. V dnevnem centru se letno zvrsti okrog 150 različnih uporabnikov, večinoma nekdanjih uživalcev heroina. Kmalu pa so spoznali, da je Nova Gorica za mnoge predaleč in nedostopna. Zato se vsak dan s kombijem odpravijo na teren in prečešejo kraje vse do Krasa na jugu in Bovca na severu. »Tako zajamemo še približno 230 odvisnikov na leto. Obiščemo jih na domu, lahko se zmenimo za srečanje v kakšnem lokalu. Oskrbimo jih s sterilnim priborom, poskrbimo za odvoz starega, hkrati pa jih prek terena poskušamo vključiti v druge programe, v zdravljenje, terapevtske skupnosti, ambulanto za zdravljenje odvisnosti. Smo njihova povezava do centrov za socialno delo in drugih organizacij,« pojasnjuje Mrak. Ocenjuje, da na ta način pridejo do polovice odvisnikov. Vsaj še enkrat toliko jih ostaja zunaj vseh programov.

V dnevnem centru se njihova populacija odvisnikov stara, obiskujejo jih tudi 60 in več let stari uporabniki, že več let pa pogrešajo mlajše odvisnike. Zato so se letos povezali z združenjem DrogArt in poleti letos v dnevnem centru dobili dve punci, ki o pasteh in nevarnostih novodobnih drog opozarjata na plesnih zabavah in koncertih elektronske glasbe. Hkrati so odprli tudi infotočko, kamor lahko mladi prinesejo testirat nove sintetične droge. »Pošljemo jih na testiranje v forenzični laboratorij. Mladi tako lahko ugotovijo, s čim pravzaprav sploh imajo opravka,« pravi sogovornik.