Več kot devet milijonov ljudi, ki so minulo nedeljo sedeli pred TV-sprejemniki, je gledalo BBC 1. A pazite, na sporedu ni bil resničnostni šov, tekmovanje talentov ali kuhanje, na sporedu je bil naravoslovni dokumentarec. Osupljivo število ljudi je h gledanju privabila prva epizoda dokumentarne oddaje Planet Zemlja 2. Nadaljevanje po vsem svetu, s tem pa tudi v Sloveniji dobro znane oddaje Planet Zemlja, ki še vedno velja za enega najlepših in najpopularnejših naravoslovnih TV-izdelkov, pa bo, kot kaže, celo prekosilo svojo predhodnico izpred desetih let.

Planet Zemlja 2 je z 9,2 milijona gledalci postal najbolj gledana naravoslovna oddaja v Veliki Britaniji v zadnjih 15 letih, k njeni visoki gledanosti pa je prispevalo več dejavnikov. Eden od pomembnejših je prvo ime televizijskega naravoslovja, voditelj David Attenborough, še bolj pa k njeni priljubljenosti prispevajo osupljivi posnetki nenavadnih živali v visoki ločljivosti. Kritiki so bili nad tem, kar so videli v prvi od šestih epizod, navdušeni. Prvi del, ki je pod drobnogled vzel otoke, se je začel z zdaj že 90-letnim Attenboroughom, ki je v zračnem balonu lebdel nad Alpami, nato pa so gledalci med drugim lahko občudovali še rake, lemurje na Madagaskarju, pingvine, medvede. Najbolj je vse pretresel lov na mladiče igvane, ki so jih na Galapaških otokih lovile kače. »To je bila brez pretiravanja stvar nočnih mor,« je zapisal kritik Daily Telegrapha in dodal, da je serija presegla samo sebe. In se tudi res je. Med snemanjem oddaje se je BBC odpravil na 117 lokacij v 40 različnih državah in pri tem opravil 2089 snemalnih dni, kar znese šest let snemanja neto, rezultati njihovega dela pa se bodo v Planetu Zemlja 2 pokazali v šestih epizodah, kjer bodo poleg otokov od blizu prikazali še življenje živali v gorah, deževnem gozdu, puščavah, stepah in mestih.

Od Modrega planeta do prihodnosti

Planet Zemlja, ki ga je BBC produciral leta 2006 in ga je prav tako vodil Attenborough, je imel enajst epizod, posnet pa je bil v petih letih. Takrat je bila to najdražja dokumentarna serija, ki jo je kadar koli posnela televizija BBC, v enem letu pa so jo videli gledalci v 130 državah po svetu. Vsaka od epizod, v katerih so se spustili tudi v morske globine in jame, je trajala 50 minut, nato je sledil še 10-minutni film o ozadju snemanja oddaje.

Serija BBC-jevih oddaj, posvečenih našemu planetu, se je začela leta 2001 z Modrim planetom, ki je s svojo predstavitvijo svetovnih oceanov obveljal za pomembno prelomnico v snemanju naravoslovnih dokumentarnih oddaj. Pozdravili so jo tako kritiki kot gledalci, visoka gledanost v 150 državah po svetu, v katerih je bila predvajana, in nagrade, ki jih je zanjo prejel BBC, pa so bile razlog, da so se epska produkcija, kakovostna fotografija in prikazovanje življenja nenavadnih živali nadaljevali tudi v naslednjih letih – v večjem obsegu in na vsej zemeljski obli, tudi na kopnem. Nastala je dokumentarna serija Planet Zemlja, nato še Planet Zemlja: Prihodnost, ki se je ukvarjala z okoljevarstvenimi problemi, dokler zdaj, deset let pozneje, ni prišel čas, da Attenborough spet pogleda v neznane kotičke našega planeta in pokaže stvari, ki jih še nismo videli ne v kinematografskem ne v naravoslovnem smislu.