Ker bi radi imeli en povezan dnevni prostor (kuhinja, jedilnica, dnevna soba), bi morda to uredili v delu, kjer sta zdaj otroška soba in spalnica – tu bi bila kuhinja z dvojnim pomivalnim koritom in delovnim pultom, ki bi se končal kot mizica z dvema stoloma za manjše prigrizke. Jedilnica z mizo za šest oseb naj bi bila od kuhinje ločena s šankom – z omarico ali čim podobnim. V zdajšnji kuhinji z jedilnico pa bi uredili spalnico. Tudi WC in kopalnico bi imeli združeno v enem prostoru. Že vnaprej se vam zahvaljujemo za vaš nasvet! Rajko

Odgovor:

Vaš predlog o spremembi namembnosti posameznih prostorov v vaši hiši je zelo koristen. Tudi v svoji narisani rešitvi sem upoštevala vaše želje. Morda je rešitev nekoliko pogumna, vendar menim, da je funkcionalna in sodobna!

Sobi, ki sta danes spalnici, združite v en velik bivalni prostor z udobno kuhinjo in jedilnico. V predlagani rešitvi sem vam narisala dodatna vrata poleg okna. S tem pridobite dostop na balkon iz dnevne sobe in tudi več dnevne svetlobe. V dnevnem delu prostora lahko umestite sedežno garnituro in nizke polične elemente. Pregradnih predelnih elementov jaz ne bi umeščala med jedilnico, dnevno sobo ali kuhinjo. Prostor s predlagano umestitvijo opreme deluje odprto in povezovalno.

Jedilna miza je v predlagani varianti narisana ob kuhinjskem otoku. Ob steni pa lahko nanizate vse ostale kuhinjske elemente, hladilnik, pomivalni koriti in omaro za hrano. Poleg vsega naštetega vam ostane veliko delovne površine. Vsi kuhinjski elementi in pohištvo v dnevnem delu prostora naj bodo enako zasnovani, tako barvno kot tudi stilsko. Prav tako naj bodo tudi jedilna miza in stoli v enakem konceptu.

Vašo željo za umestitev male jedilne mize ali šanka nisem spregledala, vendar menim, da prostor vendar ni tako velik in da bi ga z vso to dodatno opremo občutno zmanjšali in bi bil celo preveč natrpan. Naj vam bo narisan koncept v pomoč pri prenavljanju!

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.