Za opremo doma so torej pomembni kakovost in prijeten videz ter nenazadnje oprema po meri posameznika.

Za obdobje, ki prihaja, jesen in zimo, strokovnjaki za opremljanje doma v barvno paleto postavljajo predvsem barvo mandljevega olja, oljčno zeleno, temno modro in svetlo sivo. Te barve se pojavljajo pri oblazinjenem pohištvu in pri dodatkih za dom. Pri lesu sta v trendu oreh in naravni hrast v vseh odtenkih. Lesu sta se letos pridružila še kamen in kovina.

Sedežna garnitura in jedilna miza, potem pa vse naokoli

Če je dnevni prostor srce doma, sta sedežna garnitura in jedilna miza s stoli glavni žili, ki poganjata življenje v tem prostoru.

Če začnemo pri sedežni garnituri, ta je zadnja leta dobila intimen pridih, saj je s svojo obliko »nagnala« goste za jedilno mizo ali okoli kuhinjskega otoka. Klasične sedežne garniture s tabureti so zamenjale sedežne z veliko površino za počitek, za sproščeno gledanje televizije ali zgolj za regeneracijo v objemu doma. Okoli te sedežne so postavljene tudi večje svetilke z nežnejšo, zadimljeno svetlobo ali samostoječe bralne luči. V nekaterih domovih so klubske mizice zamenjali odlagalni pulti ali manjše, lažje in zato tudi bolj dinamične mizice. Nekatere so v dveh dimenzijah, tako se jih lažje položi eno na drugo, kar prihrani pri prostoru. Dnevna soba namreč kar kliče po minimalizmu. Prostor je namenjen sprostitvi, zato se je treba še posebej izogibati odvečnim kosom pohištva, kot so nepotrebne in velikokrat tudi nefunkcionalne viseče omarice. Pohištvo okoli sedežne garniture naj bo zato izbrano premišljeno, vsak kos pa naj ima tudi točno določeno vlogo. Te so lahko: police ali omarice za shranjevanje knjig, dnevnega čtiva, raznih okraskov ali multimedijskih pripomočkov.

Pri oblazinjenem pohištvu pa se ne sme zanemariti kakovosti in vrste materiala. Letos sta modna usnje in mikrotkanina. Vendar naj bo izbor materiala stvar posameznika, saj je nekaterim usnje lahko blizu le zaradi vzdrževanja, za posedanje ali ležanje pa bi raje izbrali tekstil. Tudi premične in dekorativne blazine naj bodo smiselno izbrane. Dekorativne in nepritrjene okrasne blazine so lahko kaj hitro odveč ali, če niso kakovostne, hitro izgubijo obliko in nova sedežna kaj hitro izgubi svežino. Noge sedežne garniture so ponovno lesene.

Pri sedežni garnituri je treba poleg velikosti, oblike in materiala premišljeno izbrati tudi barvo. Ta naj se prilagaja prostoru in vsem družinskim članom, tudi otrokom. Ne pozabite, svetle sedežne garniture so lepe, a bolj dovzetne za madeže.

Miza za (najmanj) šest

Dnevna soba se ponavadi in predvsem v novejših stavbah preliva z jedilnico in poveže s kuhinjo. Jedilnica je središče dogajanja prek dneva, središče za družabna srečanja in zadnje čase tudi središče dela od doma. Če seštejemo le te možnosti, potem je izbor jedilne mize za najmanj šest oseb dober izbor. Gre za pomemben del pohištva, zato ni nič narobe, če pred tem opremimo kuhinjo, postavimo sedežno garnituro primerne velikosti in mizo prilagodimo drugim elementom. Ni namreč pomembna le velikost, pomembna je tudi oblika nog oziroma stojala mize. Upoštevati moramo, da za en stol potrebujemo najmanj 50 centimetrov širine mize. Tako lahko z manjšo mizo s sredinskim podstavkom pridobimo kar nekaj centimetrov.

Stole imamo lahko tapecirane, usnjene ali lesene. Tudi tu, enako kot pri sedežni garnituri, velja, da se stol prilagodi posamezniku, tako po funkcionalnosti kot videzu. V zadnjem času je v ponudbi tudi veliko oblazinjenih stolov s prevleko iz umetnega usnja. Gre za imitacijo stolov iz 80. let. Ti so topli in prijetnega videza, a ne pozabite, da se morajo skladati tudi s stilom drugega pohištva. Tudi kuhinjski otok ima pomembno vlogo, saj se nemalokrat zgodi, da gostje sodelujejo pri pripravi obroka ali pa gostitelju zgolj delajo družbo ravno ob otoku. Ta je lahko s kuhališčem, zgolj s koritom ali pa predstavlja le večjo delovno površino. Priporoča se ga za dovolj velike prostore.

Delo doma in domača pisarna

Pomladanska splošna karantena je bila dokaz, da je narava močnejša od nas in da čeprav imamo še tako dobro načrtovane dneve in točno določene ure dogajanja, še vedno lahko kaj poseže v vsakdanji ritem in nam dodobra obrne življenje na glavo.

Urejen domači delovni kotiček je tako postal že skoraj nuja. Tega lahko postavimo v dnevni prostor ali v spalnico, nujno ob oknu, in sicer tako, da nam delovna svetloba pada s strani, istočasno pa si ne zapiramo pogleda nad prostorom. Delovni kotiček naj bo vedno pospravljen, na njem pa naj bodo le nujno potrebni pripomočki, od računalnika do stojala za mobilni telefon in za dober dan še podstavek za topli napitek ali vodo. Pomembno pri tem kotičku je, da ima čim manj motečih dejavnikov, mednje sodijo tudi televizor, otroška igra ali pa le trušč iz ulice. Gre za prostor, ki zahteva zbranost in učinkovitost. Zato je v primeru, da je dneva soba prehrupna, delovni kotiček lahko tudi v spalnici, čeprav le v skrajnem primeru, saj elektronske naprave ne sodijo v spalni prostor, ali pa na hodniku ali celo pod stopnicami. Ena od možnosti je tudi manjša miza na koleščkih, ki se jih lahko zablokira, in jo lahko primerno pomikamo po prostoru. Pogoj so le dovolj dolg in večji električni razdelilnik in brezžični internet ter dobra volja in zagon za delo od doma ne glede na situacijo, na katero ne moremo vplivati.