Nogometaši v prvi slovenski ligi bodo pred reprezentančnim premorom odigrali tekme 16. kroga. V središču zanimanja bosta drevišnji štajerski derbi med Mariborom in Celjem ter jutrišnje gostovanje vodilne Olimpije v Kopru. Maribor in Celje sta tesno povezana, saj se igralci selijo v obeh smereh. Gostovanje Olimpije na Bonifiki bo zanimivo tudi zato, ker Kopru ni uspelo, da bi se s poenostavljeno prisilno poravnavo otresel 935.328 evrov dolga, ki ga ima do predsednika ljubljanskega kluba Milana Mandarića. Obstoj Kopra visi na nitki, saj mu grozita stečaj in selitev vseh selekcij v najnižje lige. Zanimivo ne bo le na igrišču, ampak tudi na tribunah, saj so Koprčani v preteklosti ob gostovanjih Olimpije že zaprli tribuno VIP, da so se morali vodilni iz ljubljanskega kluba drenjati med gledalci.

RUDAR – ALUMINIJ: danes ob 16. uri, sodnik: Bukovec

Glede na to, kako Rudar, ki ga poganja kapital stavnice s sedežem v Srbiji, niha iz tekme v tekmo, ima Aluminij veliko možnosti, da odnese vsaj točko iz Velenja. Knapi v letošnji sezoni kot po tekočem traku doživljajo poraze na tekmah, na katerih so favoriti, in osvajajo točke tam, kjer jih ne pričakujejo. Velenjčani so kar štiri od petih zmag dosegli na gostovanjih. Čeprav so predstave Rudarja nestanovitne, imajo v svojih vrstah vodilnega strelca lige Dominika Glavino. 23-letni hrvaški napadalec iz Čakovca je dosegel že devet zadetkov, nogomet pa ima v genih, saj je bil zelo dober igralec tudi njegov oče Dominik. Aluminij je dobro formo potrdil z remijem proti vodilnemu Mariboru, za katerega so sicer nočna mora, saj jim vijoličasti na dveh letošnjih tekmah sploh še niso zabili gola. Za nameček imajo v Kidričevem nekaj zelo kakovostnih mladih nogometašev (Janžekovič, Kramer, Vrbanec, Škoflek, Jakšić, Cvek), ki so že v beležnicah lovcev na talente. Naš namig: 0.

DOMŽALE – GORICA: danes ob 18. uri, sodnik: Goričan

Ekipi sta bili v minulem krogu poraženi. S šestim letošnjim porazom, drugim na domači zelenici, so se Goričani znašli na robu prve peterice, kar je še ena potrditev, da v drugi četrtini prvenstva ekipi Mirana Srebrniča ne gre po načrtih. Na zadnjih osmih tekmah je zmagala le enkrat in sicer proti Radomljam v gosteh. Goričani sicer redno osvajajo točke v Domžalah. V lanski sezoni štiri, skupno kar štirinajstkrat vse tri in še enajstkrat eno. »Proti vsem trem ekipam z vrha lestvice smo v tej sezoni odigrali dobre tekme in verjamem, da bo tako tudi v Domžalah,« poudarja branilec Tine Kavčič. Za prekinitev neugodne tradicije se bodo pod taktirko Simona Rožmana potegovali tudi trije nekdanji Novogoričani: Amedej Vetrih, Luka Volarič in Matija Širok. »Ne morem mimo tega, da sem večino kariere preživel v Novi Gorici. Kljub močni povezavi sem sedaj stoodstotno osredotočen na domžalsko ekipo. Želim, da bi premagali Gorico,« pravi Matija Širok, ki je v začetku lanske sezone v dresu Gorice dosegel zmagoviti zadetek (2:3) za zadnjo goriško zmago v domžalskem športnem parku. Naš namig: 1.

MARIBOR – CELJE: danes ob 20.15, sodnik: Jug

Pred štajerskim derbijem je padlo vprašanje tudi o vremenu. Ker je to bilo po mnenju Darka Milaniča in Erika Janže glavni razlog, da so vijoličasti brez golov remizirali pri Aluminiju. »Danes bi bilo vreme v redu, vendar v času tekme je napovedan dež, morda bo igrišče težje, bo pa dovolj dobro,« je včeraj povedal Darko Milanič. V obrambi bo moral najti nove rešitve, saj ima Janža kartone, medtem ko sta Rodrigo Defendi in Matej Palčič poškodovana. Na sredini bo znova manjkal Aleks Pihler. Prihaja kar četverica Celjanov (Volaš, Džinić, Rahmanović, Cvijanović), ki je nosila vijoličasti dres. »Džinić je bil v preteklosti zelo motiviran še v dresu Rudarja. Tudi drugi bodo skušali pokazati svoj maksimum. Igrajo pa zdaj drugače kot pod prejšnjim trenerjem, ne smemo biti pa preveč zaskrbljeni, če pridejo blizu našemu golu,« pravi Milanič. Kako pa ogroziti celjski gol ob postu napadalcev? »Pri mojem izboru odloča, kar vidim skozi treninge. Bolj lačni moramo biti zadetkov.« Novi trener Igor Jovičević je po zamenjavi Pevnika zabeležil remi (Koper), zmago (Radomlje) in poraz (Krško). Naš namig: 1.

KRŠKO – RADOMLJE: jutri ob 15. uri, sodnik: Skomina

Krškemu so pred sezono napovedovali, da se bo z Radomljami boril za obstanek, a imajo Posavci že 13 točk naskoka, čeprav je ekipa v primerjavi z lansko krstno prvoligaško sezono zelo spremenjena. A 37-letni trener Tomaž Petrovič iz Brestanice je znova dokazal svojo kakovost, ko je dobro uigral pisano zasedbo fantov, med katerimi po kakovosti izstopajo tisti, ki sta jim jih posodila Maribor (Vuklišević, Pušaver, Kramarič, Vokić) in Rijeka (Dangubić). Obenem ima zelo dober nos za mlade igralce, saj je na prvoligaško sceno izstrelil 19-letnega Nermina Haljeto in 21-letnega Ibrahima Mensaha. Tekmovalnost, ambicioznost in zmagovalno miselnost je prenesel na mlade fante, saj je njegov moto, da se igra za zmage in lovorike. Krško bo tokrat pod bremenom favorita, medtem ko Radomlje napovedujejo prvo zmago v sezoni. Radomljani bi se od Krčanov lahko veliko naučili, kako postati konkurenčen prvoligaš, potem ko si najboljši v drugi ligi. Igralci zatrjujejo, da kljub velikemu zaostanku v ekipi ni malodušja, a realnost je nova vrnitev v drugoligaško konkurenco. Naš namig: 1.

KOPER – OLIMPIJA: jutri ob 16.55, sodnik: Vinčić

Tekma bo imela dodaten naboj, saj so odnosi med kluboma skrhani. Nekoč so bili prijatelji, zdaj sta Mandarić, ki od Kopra zahteva zgolj denar, ki mu ga dolgujejo, in župan Boris Popović na nasprotnih bregovih. Napredovanje v pokalu in zmaga na derbiju Ljubljanske kotline sta prinesla mir v tabor državnih prvakov. Ljubljančani so proti Domžalam znova delovali kot ekipa, kjer so si igralci nesebično pomagali in garali drug za drugega. Ko so branili minimalno vodstvo, sta v obrambnih nalogah po 40 metrov sprintala tudi umetnika in reprezentanta Zajc ter Kronaveter. Cilj Ljubljančanov na šestih tekmah do zimskega premora je osvojitev vseh 18 točk. Vse bo podrejeno golemu osvajanju točk, v zimskem premoru pa se obeta velik remont kadrovske zasedbe, da bo Olimpija igrala tudi všečno in učinkovito. Čeprav je do zimskega prestopnega roka še dva meseca, ima Ranko Stojić že izdelan načrt kadrovanja. Sedem štoperjev je za Olimpijo veliko preveč, saj ob sistemu 4-3-3 potrebuje največ štiri, kronično pa ji manjka kakovostnih in hitrih igralcev na bokih. Če napadalci ne bodo dvignili učinkovitosti, bo posegel tudi v napadalni del moštva. Ker je poletni premor prekratek, bo Olimpija že pozimi oblikovala zasedbo za nastope v Evropi. Koprčane je po sedmih slabih tekmah ohrabrila zmaga proti zadnjeuvrščenim Radomljam, a zagnanost tujske legije bo odvisna tudi od rednosti plačil po pogodbah. Dogajanje na igrišču bo razkrilo, kako so dogodki v minulem tednom vplivali na igralsko zasedbo. Naš namig: 2.