Štajerski vrtičkarici sta v mariborskem Europarku delili svoje znanje o naravi prijaznem vrtnarjenju. Na delavnici zdravja sta obiskovalce povabili k izdelavi zelenih bomb, ki se uporabljajo za ozelenitev zapuščenih koščkov zemlje v naseljih in mestih, odlične so tudi v kmetijstvu, v svetu pa so postale prava uspešnica z gverilskim vrtnarjenjem.

Glina, substrat in semena

Metod za pripravo semenskih bomb je več, za najbolj enostavno pa potrebujemo samo glino, substrat in semena. Bombico nato odvržemo na vrtu ali postavimo v lonček, ko pa pade dež, glina razpade, semena vzkalijo in zrastejo cvetlice, drevesa ali zelenjadnice. Metka in Tina sta obiskovalce delavnice naučili, da je za manjša in nežnejša semena treba najprej glino sploščiti, jo zgnesti v kroglico, v katero nato s prstom naredimo luknjico, da je videti kot kapica gobe.

Priprava bombic za vse generacije

"Dodamo ščep prsti, na vrh pa semena in bombo zapremo," sta povedali vrtičkarici, obiskovalci različnih generacij pa so jima z veseljem sledili. Dodali sta še, da je pri izdelavi semenske bombe iz trdih in večjih semen, kot sta na primer grah in fižol, postopek treba malce prilagoditi: "Z rokami sploščimo glino, dodamo ščep substrata, noter semena, in oblikujemo kroglico." Navadna lončarska glina se nato hitro posuši na sobni temperaturi in zelena bomba je pripravljena.

Štajerki Metka in Tina pripravljata svojo prvo knjigo, v oddaji Vrtičkanje pa ju bomo lahko ponovno spremljali prihodnje leto.